U trendu

Više od polovine Novosađana ove godine ne ide na letovanje

Više od polovine građana Novog Sada, njih 55 odsto, ove godine neće ići na letovanje, a glavni razlog je nedostatak novca, rezultat je istraživanja koje je sprovela Agencija za ispitivanje javnog mnjenja „Ninamedia Researć“.

Omiljena destinacija Novosađana koji su već isplanirali godišnji odmor, prema istraživanju, je Grčka u kojoj će letovati oko 14,5 odsto, sledi Crna Gora gde će boraviti 7,6 odsto njih, dok će odmor u Srbiji provesti 3,9 odsto stanovnika Novog Sada.

Hrvatsko more izabralo je 3,1 odsto ispitanika, dok će Tursku ovog leta posetiti 1,4 odsto Novosađana.

Manji broj njih, oko 14,5 odsto, neće na letovanje zbog privatnih razloga, dok 5,6 odsto ne može da dobije godišnji odmor. Kod manje od dva odsto ispitanika razlog su godine starosti, zdravstveno stanje, obaveze na fakultetu, a pojedini ne žele da idu na letovanje.

Na pitanje koliko novca planiraju da izdvoje za letovanje, ispitanici su odgovorili u proseku 351,5 evra po osobi.

Interesantno je da su muškarci spremni da izdvoje više novca u odnosu na žene, a najviše novca spremni su da potroše ispitanici uzrasta od 18 do 29 i od 45 do 59 godina.

Potvrdan odgovor o odlasku na letovanje u većoj meri davali su muškarci do 45 godina, učenici i studenti, kao i stanovnici gradskih naselja.

Istraživanje je sprovedeno od 16. do 19. juna ove godine, telefonskim anketiranjem, na uzorku od 1.208 ispitanika sa teritorije Novog Sada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.