U trendu

Vitalni interesi Srbije su stabilnost i mir

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su vitalni interes srpskog naroda i gradjana Srbije stabilnost i mir, i da zbog toga Srbija neće odgovarati na kontinuirane provokacije iz regiona.

„Naša politika biće politika uzdržavanja do maksimuma, neodgovaranja, neogovaranja, politika ćutanja, jer se mi ne plašimo svoje budućnosti“, rekao je Vučić posle razgovara sa ambasadorima akreditovanim u Srbiji.

Vučić je rekao da je prošla sedmica bila jedna od „najtežih nedelja“ i da je prećutao najteže uvrede na račun Srbije kao što je izjava da su „Srbi šaka jada“.

On je kazao da je spreman da udje u politički obračun sa svima koji čine nešto protiv „naše države, naroda i Vlade“.

„Neka rade šta im je volja, a naša politika biće mir, uzdržanost, trpeljivost“, rekao je Vučić.

Vučić je izjavio, povodom incidenta na utakmici fudbalskih klubova Crvena Zvezda i Novi Pazar u nedelju u Novom Pazaru, da u Srbiji svi treba da žive mirno, i da neće dozvoliti da Bošnjaci, Srbi ili bilo ko drugi bude napadan.

„Ići ću uskoro u Novi Pazar i razgovaraću i sa Bošnjacima i sa Srbima. Najtiše su vikali ‘Vučiću, pederu’, a najglasnije ‘Ubij, zakolji, da Srbin ne postoji’ i pesme o Naseru Oriću. To mora da se zaustavi, Srbija je otadžbina svih njenih gradjana i u njoj svi moraju da žive mirno“, rekao je Vučić.

Jučerašnja utakmica prekinuta je na 20 minuta zbog toga što su navijači Novog Pazara bacali sedišta s tribina na teren i uzvikivali ekstremističke parole.

Premijer je izjavio i da će Srbija reagovati odgovorno i ozbiljno ukoliko Savet za primenu mira u BiH zabrani referendum o Danu Republike Srpske.

„Vlada Srbije reagovaće odgovorno i ozbiljno, a nema sumnje da ću želeti da čujem stav svih srpskih predstavnika. Zamolićemo ih da se sa nama konsultuju ukoliko do takve odluke dodje i da vidimo kako najmanju štetu da napravimo našem narodu“, rekao je.

On je dodao da ću u slučaju zabrane referenduma, pozvati srpske predstavnike u Srbiju, ali da nije problem da se sastanu bilo gde.

Savet za primenu mira sutra će na nivou ambasadora zemalja-članica raspravljati o referendumu o Danu RS najavljenom za 25. septembar.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.