U trendu

Viteško plivanje za časni krst 18. januara ispod Kalemegdana

BEOGRAD – Na ušću Save u Dunav, ispod Beogradske Tvrđave, 18. januara biće održano viteško plivanje za časni krst, najavljeno je danas u Turističkoj organizaciji Srbije (TOS).

Viteško plivanje za časni krst četvrtu godinu zaredom na Krstovdan organizuje Kraljevski red Vitezova, uz podršku Grada Beograda, Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, MUP-a, JP „Beogradska tvrđava“, TOS-a, a sa blagoslovom patrijarha Irineja i pod pokroviteljstvom Linde Karađordević.

Predsednik Kraljevskog reda Vitezova Hadži Zoran Mrđenović kaže da viteško plivanje za krstovdansko-bogojavljenski krst simbolizuje krštenje Isusovo na reci Jordan, koje označava početak njegove hrišćanske misije i prvo ustanovljenje osnovnih simbola hrišćanske vere.

Prema njegovim rečima, plivači se za časni krst se neće takmičiti, već će krst zajedno izneti iz vode, a takav čin, kaže, predstavlja pobedu zajedništva, sabornosti, poštovanja i viteštva kao vekovnu srpsku tradiciju.

Najavio je da će se 18. januara najpre održati liturgija u Crkvi Ružici koju će držati predstavnik patrijarha episkop Stefan, a da će nakon liturgije krenuti litija niz Beogradsku Tvrđavu do mesta plivanja.

„Mesto plivanja je izuzetno važno, zato što je ušće Save i Dunava, centar Srbije i Evrope, ali i pristanište srednjovekovnog Beograda despota Stefana“, rekao je Mrđenović.

Od 11.30 časova počeće kulturni-viteški program na Kalemegdanu, a centralni događaj plivanja za časni krst počeće u podne kada episkop Stefan položi krst u vodu i na pucanj topa da blagoslov da učesnici skoče na ušće Save u Dunav.

Kaže da su uslovi za plivače da su postili božićni post, kao i da pristupe pravoslavnim duhom mere i ljubavi, a ne takmičarski.

Učesnici će otplivati deonicu od 33 metara do krsta.

Kraljevski red Vitezova obnovio je tradiciju plivanja za časni krst 1999. godine na Adi, te se ove godine obeležava i 20 godina od obnove plivanja za krst.

Šef odseka za upravljanje i razvoj turističkih proizvoda TOS-a Ljiljana Čerović kaže da je prošla godina u Srbiji bila uspešna, a da su tome i te kako doprinele manifestacije koje neguju srpski duh, tradiciju i prave vrednosti.

„Januar je mesec sa manje manifestacija, a plivanje za časni krst je nešto što svakako može da privuče ljude u Beograd“, rekla je Čerović.

Koordinator za delatnot turizma JP „Beogradske tvrđave“ Marija Mijić saglasila se da manifestacija plivanja za časni krst neguje duh i tradiciju, ali i da predstavlja najavu ostalih manifestacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.