najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Vlada Kosova: Uskoro formiranje ZSO

Vlada Kosova ocenila je, u izveštaju o dijalogu Beograda i Prištine koji je danas dostavljen Evropskoj uniji, da su obe strane postigle i ostvarile mnoge sporazume, da će formiranje Zajednice srpskih opština početi uskoro, ali i da Srbija ne poštuje sve odredbe Briselskog sporazuma.

Izveštaj predstavlja zvaničan stav Vlade Kosova o briselskom dijalogu i odnosi se na period od 16. do 25. novembra.

“Vlada Kosova pridaje veliki značaj dijalogu, jer doprinosi normalizaciji odnosa izmedju Kosova i Srbije, miru i stabilnosti u regionu i evrointegracijama Kosova”, navodi se u izveštaju koji je objavljen na internet stranici Vlade.

U izveštaju se ocenjuje da je od velikog značaja i pomoć koja se nudi za reintegraciju srpske zajednice u institucije Kosova, okončavajući postojanje “paralelnih struktura Srbije u severnom delu zemlje”.

U delu izveštaja u kome se govori o Zajednici srpskih opština (ZSO) navodi se da Vlada Kosova ostaje privržena ostvarivanju tog sporazuma.

“Proces izrade statuta ZSO počeće u Prištini odmah nakon što Kosovo dobije svoj telefonski pozivni broj, 15. decembra 2016. godine. Ovaj će proces ići paralelno sa uklanjanjem preostalih paralelnih struktura Srbije na Kosovu, o čemu će početi razgovori u Briselu”, navodi se u izveštaju.

Kako se navodi, do Briselskog sporazuma o ZSO od 25. avgusta 2015. godine je u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova, a ZSO neće imati izvršna ovlaščenja i neće biti treći nivo vlasti na Kosovu.

“Kako je predvidjeno tačkom dva, ovaj sporazum je razmatrao Ustavni sud Kosova tako da će statut ZSO biti u punoj saglasnosti sa odlukom Ustavnog suda”, navodi se u izveštaju.

U izveštaju se navodi da Srbija kasni sa ispunjavanjem Briselskog sporazuma ili nepoštovanjem odredbi sporazuma.

“Fenom koji najviše uznemirava je dualizam Srbije u ostvarivanju sporazuma, koja dok kaže da će primeniti sporazume istovremeno nastavlja da podržava svoje paralelne strukture na Kosovu”, navodi se u izveštaju u kome se pominju sve tačke Briselskog sporazuma koje su sprovedene i u kojima ima zaostajanja.

U izveštaju se ocenjuje i da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU koji je počeo da se primenjuje od aprila ove godine, veoma značajan.

“To je veliko dotignuće koje potvrdjuje uspeh Kosova u ostvarivanju traženih evropskih standarda koji istovremeno prihvatamo sa velikom odgovornošču i motivom da vodimo napred evropske reforme u našoj zemlji”, navodi se u izveštaju.

(Beta)

1 komentar
  1. Običan Srbin

    Gospodo Šiptari, We will be back, for sure. Znate to i sami. Pitanje je samo da li će se to desiti za vašega života ili neke generacije posle vas. Think about it. 🙂

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike