U trendu

Vlada menja zakon o Beogradu na vodi

U Skupštinu Srbije danas su stigle dopune zakona o realizaciji projekta „Beograd na vodi“, kojima se investitoru omogućava izdavanje posebne gradjevinske dozvole kako bi, kako je navela Vlada, mogao da primeni najsvremenije tehnike gradnje visokih objekata.

Kako se navodi u obrazloženju Predloga dopuna zakona o utvrdjivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja gradjevinske dozvole radi realizacije projekta „Beograd na vodi“, u pitanju je posebna dozvola za pripremene radove.

Pod pripremnim radovima podrazumeva se rušenje postojećih objekata, izmeštanje infrastrukure, raščišćavanje terena, zemljani radovi, sondiranje terena.

Dodaje se da je investitor u praksi naišao na probleme, odnosno da zahtevne, najsloženije objekte u gradjevinskom smislu ne može da izvede ukoliko se ne izmeni zakon.

„Opravdanje za uvodjenje ovog upravnog akta leži u činjenici da se u konkretnom slučaju radi o veoma zahtevnim objektima, koji zahtevaju i posebnu dinamiku i tehnologiju izvodjenja radova, a pre svega se odnosi na mogućnost definisanja radova po fazama, na način da prva faza predstavlja postavljanje istražnih šipova i izvodjenje ostalih srodnih radova koji ne predstavljaju izgradnju objekta“, navodi se u obrazloženju zakona.

Zakonom se precizira i da je reč o objektima površine preko 30.000 metara kvadratnih i da će se radovi izvoditi u dve faze.

Prva faza, za koju se izdaje gradjevinska dozvola, obuhvata izvodjenje radova na izgradnji temelja objekta, dok se drugoj fazi izgradnje glavnog objekata, koji se takodje izvodi u dve faze, planira završetak svih ostalih radova.

Leks specijals o projektu „Beograd na vodi“ Skupština Srbije usvojila je u aprilu ove godine.

Tim zakonom je predvidjeno da se na površini od oko 177 hektara izgradi više od milion kvadratnih metara stambenog prostora, oko 750.000 kvadratnih metara poslovnog i komercijalnog prostora, više od 62.000 kvadrata javnih sadržaja kao što su vrtići, škole, ustanove kulture, socijalne i zdravstvene zaštite i oko 242.000 kvadrata novih zelenih površina.

U septembru je postavljen kamen temeljac za izgradnju prve dve kule u okviru projekta „Beograd na vodi“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar