U trendu

Vlada podržava formiranje REKOM-a

Vlada Srbije podržaće formiranje regionalne komisije koja bi ustanovila broj žrtava ratova na prostoru bivše Jugoslavije, izjavio je u ponedeljak predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa predstavnicima Koalicije za REKOM, koja je tu incijativu pokrenula.

Premijer je istakao da je utvrđivanje broja žrtava neophodno, kako bi došlo do nacionalnog pomirenja u regionu Zapadnog Balkana, i naglasio da će Vlada Srbije podržati formiranje regionalne komisije koja bi ustanovila broj žrtava ratova na prostoru bivše Jugoslavije, navodi se u saopštenju vladine kancelarije za saradnju sa medijima.

Kako se dodaje, to vansudsko telo istražiće navode o svim ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava u vezi sa ratom.

Koordinatorka Koalicije za REKOM Nataša Kandić rekla je da je osnivanje REKOM-a u interesu svih post-jugoslovenskih društava, žrtava, politika, i ponajviše u interesu budućih generacija.

„REKOM ima potencijal da direktno doprinese izgradnji kulture poštovanja svih ljudi koji su izgubili život ili nestali u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije“, rekla je Kandić.

Ona je naglasila da će ta inicijativa, uz podršku vlada zemalja bivše Jugosavije, umesto brojeva ustanoviti imena žrtava, umesto licitiranja brojevima logora i zatvora, prikupiti podatke o konkretnim zatočeničkim objektima, činjenicama unaprediti obrazovanje, i stvoriti garancije da se zločini ne ponove.

Sastanku su, pored Nataše Kandić, prisustvovali i prof. Zdravko Grebo, Žarko Puhovski, Dženana Karup Druško i Adiatik Kelmendi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar