najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Vlada predložila ukidanje viza sa Kinom

Vlada Srbije predložiće Kini ukidanje viza za građane dve zemlje, odlučeno je na večerašnjoj sednici vlade u Nišu, a ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ambašador Kine u Srbiji Li Mančang ocenili su da je ovo istorijski dan za dve zemlje.

Ukoliko kineska vlada prihvati predlog Srbije, građanima vize neće biti potrebne za boravak do 30 dana, a ta odluka bi mogla da stupi na snagu do kraja godine, rekao je Dačić, posle sednice vlade kojoj je prisustvovao i kineski ambasador, koji je rekao da je uveren da će se to i dogoditi.

To će imati velike pozitivne posledice na razvoj saradnje u svim oblastima – od političkih odnosa, ekonomije, do turizma, rekao je Dačić i dodao da je vlada jednoglasno donela tu odluku.

“Očekujemo veliki broj kineskih turista u Srbiji, a i za naše građane je to dobra vest. To će omogućiti kineskim biznismenima da dolaze bez viza, a ojačaće se i saradnja u oblasti kulture, nauke, obrazovanja, sporta…”, rekao je Dačić.

On je dodao da je predlog sporazuma o obostranom bezviznom režimu odraz prijateljstva prema Kini i međusobnog poverenja koje je izgrađeno, uz sporazum o strateškom partnerstvu, posetu kineskog predsednika Srbiji i aktivnosti u oviru inicijative o saradnji Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIE).

On je naveo i da će u Rigi 5. i 6. novembra biti održan Samit Kine i 16 zemalja CIE, gde će našu delegaciju predvoditi premijer Aleksandar Vučić i gde se očekuje potpisivanje niza značajnih sporazuma.

“Ova naša odluka je zaista istorijskog karaktera. Možzda to nekome ne zvuči kao velika vest, ali Srbija ima sa 63 zemlje takve sporazume i naš je cilj da sa što više zemalja ukinemo vize”, rekao je Dačić.

Li je rekao da je Srbija prva zemlja u Evropi sa kojom je Kina spremna da potpiše ukidanje viza, što dokazuje da dva naroda i dve zemlje gaje međusobno poštovanje i poverenje.

On je naveo da će, kada sporazum stupi na snagu, u Srbiju dolaziti više kineskih turista, investitora, kao i da će više Srba moći da putuju u Kinu.

Li kaže da će, nakon odluke vlade Srbije, i kineska vlada brzo pokrenuti postupak i da je siguran da će doneti istu odluku.

“Brzo ćemo potpisati sporazum i on će odmah stupiti na snagu”, rekao je Li.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike