najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Smenjen direktor EPS-a Aleksandar Obradović

Aleksandar Obradović, generalni direktor EPS-a smenjen je sa te funkcije, prenosi RTS.

Ranije je premijer Aleksandar Vučić kritički govorio o jednom od direktora velikih javnih preduzeća koji se kupovinom dva automobila marke „audi“ nije pridržavao mera štednje koje je proklamovala Vlada. Vučić je tada najavio da će taj direktor biti smenjen.

Osim toga, premijer je, gostujući na RTS, rekao da je nezadovoljan kako teče restrukturiranje Elektroprivrede Srbije.

Vučić je govorio da je do zastoja u tom postupku došlo zbog toga što su radnici toj javnog preduzeća tražili da oni koji će biti tehnološki višak dobiju otpremnine od 1.500 evra po godini staža.

„Posle su zaposleni u EPS-u zahteve spustili na 900 evra po godini staža, dok zaposleni u drugim preduzećima primaju otpremnine od 300 evra po godini straža. A već imaju prosečne plate od 80.000 dinara“, rekao je Vučić.

To nije prvi put da se Vučić žalio na plate u EPS-u, jer je prošle godine kazao da su se u „RTS i EPS-u zaigrali s koeficijentima“.

„Oni mi uvek prijave da su smanjili plate a onda podignu koeficijente i to je ta igra“, kazao je Vučić.

Takođe, Fiskalni savet saopštio je da „loše poslovanje EPS-a trenutno predstavlja najveći rizik po javne finansije Srbije“.

Prema rečima prvog čoveka Fiskalnog saveta Pavla Petrovića, EPS ima gomilu problema, ali su najveći broj zaposlenih i velike plate, za koje, rekao je, postoje indicije da su još i povećane u 2015. godini.

EPS je u međuvremenu negirao tvrdnje Fiskalnog saveta navodeći da u preduzeću nije bilo povećanja plata i da je EPS 2015. godinu završio sa profitom od 2,5 milijardi dinara.

Obradović koji ima dugogodišnje iskustvo u energetici postao je prvi čovek EPS- a posle izbora na konkursu na kome se prijavilo 80 kandidata.

Prethodno je dve godine bio na mestu vršioca dužnosti direktora EPS-a.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike