U trendu

Vlada Srbije bez odgovora o sadaĆĄnjem statusu Tanjuga

Generalni sekretarijat Vlade Srbije, koji se stara o sprovodjenju vladinih odluka, nije odgovorio na pitanja Novinske agencije Beta o sadaơnjem statusu novinske agencije Tanjug, ukinute vladinom odlukom od pre tri meseca, već je samo saopơtio da je vlada o tome donela odluku 3. novembra, a objavljenu 5. novembra.

Na viĆĄe pitanja Novinske agencije Beta o statusu Tanjuga, njegovih novinara, imovine te agencije, rokovima za sprovodjenje vladine odluke, kao i o finansijskim obavezama te agencije, Generalni sekretarijat je Beti jedino odgovorio da je vlada donela odluku o pravnim posledicama prestanka JP Novinska agencija Tanjug.

U pitanjima upućenim Generalnom sekretarijatu, Novinska agencija Beta je viơe puta pomenula upravo tu odluku, koja je objavljena 5. novembra.

Generalni sekretarijat, izmedju ostalog, nije odgovorio na pitanje koji je rok za sprovodjenje vladine odluke o prestanku rada Tanjuga i do kada će Tanjug obavljati svoju osnovnu delatnost emitovanja vesti, kao i na pitanje da li je neko iz vlade odobrio Tanjugu da zadrĆŸi odredjeni broj zaposlenih koji omogućava da se ta agencija i dalje bavi emitovanjem vesti.

Takodje, Generalni sekretarijat Vlade Srbije nije odgovorio na pitanje koja vladina ustanova je nadleĆŸna da kontroliĆĄe poslovanje ukinute Novinske agencije Tanjug, njene račune, prihode i rashode koji su nastali nakon odluke Vlade o prestanku rada te agencije.

Generalnom sekretarijatu Vlade bilo je upućeno i pitanje da li drĆŸavni organi i nakon odluke Vlade o prestanku Tanjuga, sklapaju ugovore s tom agencijom i koliko se novca mesečno izdvaja za to, kao i to kakav je radno-pravni status novinara Tanjuga koji i dalje rade, da li im se uplaćuju doprinosi i da li se drĆŸavi plaća porez za njihov angaĆŸman.

Vlada Srbije je 3. novembra proơle godine, na osnovu Zakona o javnom informisanju, donela Odluku o prestanku Tanjuga, s obzirom na to da novinska agencija nije privatizovana u dva navrata. Zaposlenima su isplaćene otpremnine, ali je agencija  nastavila da emituje vesti.  

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĆĄalji komentar