U trendu

Vladeta Janković: Ne očekujem promene u britanskoj politici prema Srbiji

Bivši srpski ambasador u Londonu Vladeta Janković izjavio je danas da ne treba očekivati promene u spoljnoj politici Velike Britanije prema Srbiji posle promene vlade i dolaska Borisa Džonsona na čelo diplomatije.

Janković je u izjavi za agenciju Beta rekao da je Džonson pragmatičan političar koji „ne bije izgubljene bitke i moglo bi se čak reći da je u politici u dobroj meri oportunista“.

On je rekao da ne veruje da će Džonson kao novi šef Forin ofisa podstaći veće promene u britanskoj politici prema Srbiji.

„Ja tu ne očekuje neke velike promene, jer Boris Džonson ne samo što je rodjen u Americi, on je donedavno imao i američki pasoš, ne samo zbog toga, već upravo zato što ne bije izgubljene bitke, mislim da ne treba očekivati da on na bilo koji način smanji meru američkog uticaja na britansku spoljnu politiku i mi smo tu negde sasvim na margini“, rekao je Janković.

Povodom novog sastava britanske vlade, Janković je ocenio da je došlo do nekog dogovora medju konzervativcima pa je Džonson, koji je pominjan kao kandidat za premijera, postao šef diplomatije, dok je na čelo vlade došla Tereza Mej.

„Kad se pogleda sve što se dogodilo s promenom vlade, to je ono što oni zovu rešafl, kao mešanje karata, mnogi su ljudi samo promenili resore. Filip Hamond koji je bio ministar spoljnih poslova sada je ministar finasija. Vrlo je zanimljivo i zasad ne mnogo uočeno, da je ono što je nekada bio ministar za Evropu sad postoje ministar za Bregzit. Baš tako. I taj resor je dodeljen Dejvidu Dejvisu“, rekao je Janković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar