Vladimir Radomirović novi predsednik UNS-a

Novi predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) od danas je  glavni urednik antikorupcijskog sajta Pištaljka Vladimir Radomirović, saopšteno je iz tog udruženja.

Izborna skupština Udruženja novinara Srbije (UNS) održana je u Ivanjici. Skupština je izabrala i nove predstavnike organa UNS-a, 40 članova Uprave i po pet članova Nadzornog odbora i Suda časti.

Radomirović je naveo da mu je velika čast da bude na čelu UNS-a, Udruženja koje seže u 19. vek, i ukazao da takve institucije treba održavati i jačati.

„U narednom periodu ćemo raditi na jačanju Udruženja kroz širenje članstva, povezivanje sa udruženjima u regionu, kroz zalaganje da se dva odsto od godišnjih budžeta izdvaja za lokalne medije koji su okosnica svakog demokratskog društva. Pomoći ćemo novinarima da se izbore za svoja kolektivna prava“, rekao je Radomirović.

Najavio je da će UNS insistirati da se istraže okolnosti stradanja novinara, ne samo Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Dade Vujasinović, već i onih koji su stradali u toku rata na Kosovu i Metohiji, kao i kolega sa Radio-televizije Srbije koji su stradali u NATO bombardovanju 1999. godine.

On je zahvalio svojim prethodnicima na čelu UNS-a Ljijiljani Smajlović i Ninu Brajoviću na svemu što su uradili na održanju i jačanju Udruženja.

Vladimir Radomirović rodjen je 25. septembra 1973. godine u Beogradu, gde je završio osnovnu i srednju školu i studirao engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu.

Novinarstvom je počeo da se bavi 1994. godine, najpre u redakciji „Vremena“, a potom u „Danasu“, „Našoj Borbi“ i magazinu „Status“.

Od 2003. do 2005. godine radio je na Televiziji B92 kao novinar i urednik vesti, da bi 2006. prešao u „Politiku“, gde je bio zamenik urednika spoljnopolitičke rubrike i, tokom 2008. godine, zamenik glavnog i odgovornog urednika.

Posle smene Ljiljane Smajlović sa mesta glavne urednice, sa grupom kolega ukazivao je na cenzuru koju je sprovodio novi glavni urednik Dragan Bujošević. Grupa novinara dobila je otkaze krajem 2009. godine.

Sa nekoliko kolega iz „Politike“ 2010. Radomirović je napravilo „Pištaljku“, portal za prijavljivanje i istraživanje korupcije, kao i za zaštitu uzbunjivača.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike