U trendu

Vlasnik agencije priznao da su na RTV Vojvovodine bili angažovani radnici bez ugovora

Vlasnik novosadske agencije „Optimum MV-NS“ Predrag Rosić priznao je danas u Prekršajnom sudu u Novom Sadu da je nekoliko radnika te agencije bilo angažovano tokom maja u Javnom medijskom servisu Radio-televiziji Vojvodine (RTV) bez ugovora o radu.

Sudjenje u Prekršajnom sudu u Novom Sadu počelao je danas protiv agencije „Optimum“, koja je izabrana na tenderu za lizing agenciju za zapošljavanje radnika u pokrajinskom RTV-u.

Sudjenje je počelo nakon što je Inspekcija rada izvršila inspekcijski nadzor po prijavi sindikata „Nezavisnost“ u RTV-u, koji je prijavio da ta medijska kuća angažuje radnike na crno.

Prva prijava sindikata „Nezavisnost“ je odbijena, i inspekcija je tada donela rešenje da nije bilo nepravilnosti, ali je uložena žalba, koja je rezultirala prekršajnom prijavom.

Rosić je na početku sudjenja rekao da je problem nastao „zbog toga što se nekoliko radnika nije odazvalo na njegov telefonski poziv da dodje u agenciju Optimum da pre 1. maja zaključi sa njima ugovor o radu, pa su oni potpisali ugovor retroaktivno“.

„Pošto je bio praznik, ali i kratak rok za prijavu oni nisu prijavljeni pre 1. maja, ali jesu na vreme prijavljeni na sva obavezna osiguranja. Staž im ide od 1. maja i oni nisu pretpreli nikakvu štetu zbog toga“, rekao je Rosić.

Sudija Nataša Maraš Keravica skrenula je pažnju Rosiću da u Zakonu o radu jasno piše da radni odnos zaposlenom počinje tek od dana potpisivanja ugovora o radu.

Na sudjenju su izneti podaci da je Inspekcija rada utvrdila da su četiri radnika agencije „Optimum“ bila angažovana tokom maja u RTV-u bez ugovora.

Dvoje njih radilo je na crno dva dana, jedna osoba bila je na radnom zadatku bez ugovora četiri dana, dok je jedna osoba radila na crno šest dana, rečeno je u Prekršajnom sudu.

Sudjenje će biti nastavljeno 29. januara 2018, kada bi trebalo da svedoči inspektorka rada Mirjana Jakovljević, nakon čijeg nalaza je i pokrenut prekršajni postupak protiv agencije „Optimum“ i njenog vlasnika zbog kršenja Zakona o radu.

U prijavi sindikata „Nezavisnost“ protiv RTV-a, a koju je ranije preneo Vojvodjanski istraživačko analitički centar VOICE iz Novog Sada, navedeno je da je povod za podnošenje prijave bilo obaveštenje poslodavca da će zaključno sa 30. aprilom 2017. godine, svim radnicima koji rade u RTV-u preko agencije, sporazumno prestati radni odnos u beogradskoj agenciji „Kadar plus“, a da će od 1. maja svi ponovo biti prijavljeni u agenciji „Optimum MV-NS“.

U istom obaveštenju, koje je preneo VOICE, bilo je navedeno i „da će Ugovore o radu svi moći da potpišu tek od 5. maja 2017. godine, što odgovorna lica u RTV ne treba da sprečava da planiraju njihovo angažovanje u periodu od 1. do 5. maja 2017. godine“.

Za prekršaj za koji je optužen Rosić, Zakon o radu propisuje novčanu kaznu od 800.000 do 2.000.000 dinara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar