U trendu

Vlast da sluša neistomišljenike ili će nas i dalje gušiti partokratija

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić savetovao je danas vlast u Srbiji da saslušaju one koji ne misle kao oni, inače će ljude u zemlji i dalje „gušiti“ partokratija koja traje od osnivanja Srbije.

„Ako država bude u stanju da razgovara sa različitim grupama i neistomišljenicima, ona će dobiti ideje i za sopstvenu budućnost. Mi moramo da širimo prostore demokratije kroz nezavisne institucije. Ovako, bojim se da će nas i dalje gušiti partokratija koja nas je gušila od osnivanja Srbije i nije se mnogo tu šta promenilo do sada“, rekao je Kostić za magazin Biznis.

On je ocenio da država ima mogućnosti za stvaranje bržeg ekonomskog i društvenog razvoja, ali dodao da se boji da partokratija još uvek vodi čitav niz elemenata odlučivanja.

„Neki od njih se i neskriveno ponašaju kao vojnici sopstvene partije, što je pogrešno, o bilo kojoj partiji da je reč. I to ne važi samo za poslednju političku generaciju, iako možda neke stvari tek sada dolaze na videlo“, kazao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.