U trendu

VMA proslavila 172 godine rada

Vojnomedicinska akademija (VMA) danas je dodelom priznanja najistaknutijim pojedincima i organizacionim jedinicama obeležila dan ustanove i 172 godine postojanja.

Na svečanosti u Domu Vojske Srbije, kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić naglašeno je da će VMA i u budućnosti biti medicinska ustanova svih gradjana.

Zamenik načelnika VMA Dragan Dinčić je rekao da je ta vojnomedicinska ustanova „jedinstveno dobro Vojske Srbije, ali i nacionalno dobro od strategijskog značaja“.

On je naglasio da je VMA uvek pripadala i da će pripadati svim gradjanima i ukazao na značaj stalnih ulaganja u savremenu opremu, ali i naučnoistraživački rad i kadrove.

Državni sekretar Ministarstva odbrane Nenad Nerić je podsetio da se malo država u svetu može pohvaliti istorijom koju baštini VMA, istakvši da je VMA danas savremena i moderna ustanova koja kontinuirano uvodi nove metode dijagnostike i lečenja.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo odbrane će nastaviti da „pomaže i podržava VMA“, kako u kvalitetnom opremanju savremenim sredstvima tako i u školovanju i usavršavanju kadrova.

Priznanja za najbolje organizacione jedinice VMA u prošloj godini dodeljena su Klinici za neurologiju i Sektoru za farmaciju dok su medalje „Dr Vladan Đorđević “ za najboljeg hirurga pripale akademiku doktoru Radoslavu Čoloviću i general majoru u penziji Vladislavu Stepiću.

Za najboljeg autora stručnog časopisa Vojnosanitetskog pregleda u prošloj godini proglašen je Nebojša Krunić, a za najboljeg recenzenta Slobodan Obradović.

Dan VMA 2. mart slavi se u znak sećanja na isti datum iz 1844. godine kada je knez Aleksandar Karadjordjević doneo ukaz kojim je osnovana prva centralna vojna bolnica.

VMA se nalazi u sastavu Ministarstva odbrane, a obuhvata 27 klinika, 17 instituta, Nacionalni centar za kontrolu trovanja, Centar hitne pomoći i Specijalističku polikliniku.

Medjunarodna saradnja se odvija kroz razne oblike kooperacije medju kojima je jedno od najznačajnijih učešće vojnomedicinskog osoblja u mirovnim misijama.

Kompleks VMA raspolaže sa 1.200 kreveta, a od pre nekoliko godina je integrisana u republički zdravstveni sistem tako da se godišnje na VMA pregleda više od 230.000 civilnih osiguranika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar