U trendu

VOICE: Radio-televizija Vojvodine na korak od bankrota

Radio-televizija Vojvodine nalazi se u veoma teškoj finansijskoj situaciji i ukoliko nastavi da posluje na ovaj način u narednom periodu preti joj bankrot, piše danas Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Podaci do kojih je došao VOICE (www.voice.org.rs), pokazuju da pokrajinskom javnom medijskom servisu preti bankrotstvo jer je poslovne prihode u 2016. „umanjio za neverovatnih“ 1,6 milijardi dinara u odnosu na 2014. godinu, dok podataka za prošlu godinu još nema, iako prognoze nisu dobre.

Da je finansijska situacija u RTV-u krajnje kritična, potvrdio je i Upravni odbor te medijske kuće, koji je u novembru prošle godine usvojio plan finansijske konsolidacije, koji predvidja mere štednje u svim segmentima poslovanja, navodi VOICE i dodaje da je besparica u RTV-u do te mere izražena da će menadžment plate za januar isplatiti isključivo zahvaljujući pozajmici koja je dobijena od Vlade Srbije.

Kombinovani model finansiranja RTV-a doveo je do toga da godišnje raspolaže sa 170 miliona dinara manje u odnosu na period pre uvodjenja televizijske takse, priznao je i sam menadžment te kuće.

Kako se navodi u dokumentu u koji je VOICE imao uvid, za poslednje dve godine RTV je zabeležio 340 miliona dinara gubitka, preciznije od kada je uveden kombinovani model finansiranja javnih medijskih servisa Vojvodine i Srbije.

Menadžment RTV-a smatra da je dodatni problem stvorio način raspodele sredstava od TV takse na teritoriji Vojvodine, prema kojem se 30 odsto sredstava prebacuje RTS-u, a 70 odsto RTV-u. Sredstva koje se od taksi prikupe na teritoriji centralne Srbiji stoprocentno dobija RTS.

Rukovodstvo RTV-a najavilo je da će zbog toga tražiti promenu načina raspodele, tako što bi RTV ubuduće dobijao 80 odsto, a RTS 20 odsto sredstava od TV takse sa teritorije Vojvodine.

Takodje, rukovodstvo RTV-a je procenilo da bi za normalno finansiranje javnih servisa visina takse sa sadašnjih 150 dinara morala biti veća od 200 dinara, ali takva inicijativa nigde zvanično do sada nije obelodanjena.

Strukovni sindikat i Sindikat Nezavisnost RTV-a nedavno su najavili da će njihovi članovi – a to je više stotina zaposlenih u toj medijskoj kući – biti prinudjeni da podnesu tužbu nadležnom sudu zbog nezakonitog umanjenja plata za 10 odsto, koje je na snazi od novembra 2014. godine.

Ukoliko bi radnici na sudu dobili novac koji im je godinama skidan s plate, to bi moglo dovesti do potpune blokade poslovanja pokrajinskog javnog medijskog servisa, navodi VOICE.

Sindikalci kao argument navode pogrešno tumačenje Zakona o privremenom uredjivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava, pod koji su potpali i RTV i RTS.

Predstavnici Sindikata „Nezavisnost“ RTV-a su sredinom oktobra 2017. zatražili od rukovodstva RTV-a spisak zaposlenih u pojedinim redakcijama RTV-a kojima su, bez obzira na tešku finansijsku situaciju, u medjuvremenu povećane zarade i koji je bio razlog za to, ali odgovor do danas nisu dobili.

Od Klema je zatražena informacija i koliko je osoba zaposleno u RTV-u od trenutka primene Zakona o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru koje se RTV samoinicijativno pridržava, dok su istovremeno dugogodišnji radnici RTV-a zbog te zabrane prebačeni na ugovore sa agencijom za zapošljavanje, ali ni na to pitanje odgovor im još nije stigao.

Iako udeo zarade od marketinga u ukupnom prihodu RTV-a nije poznat, staro je pravilo da pad gledanosti neminovno dovodi i do pada prihoda od reklama, piše VOICE.

„Naime, sve ovo dešava se u momentu kada pojedine emisije Prvog programa televizije, posebno informativnog programa, doživljavaju strahovit pad gledanosti, što potvrdjuju i redovna istraživanja gledanosti. Ona pokazuju da emisije poput Dnevnika 1 gleda manje od dva procenta televizijskog auditorijuma u Vojvodini“, piše VOICE.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.