VOICE: SNS u Sremskim Karlovcima postavio tablu na zgradu pod zaštitom države

Lokalna kancelarija Srpske napredne stranke u Sremskim Karlovcima smeštena je u zgradi “Sabov-Dejanović” staroj skoro 230 godina, koja se nalazi pod zaštitom države i deo je starog jezgra Sremskih Karlovaca koje je prostorno kulturno istorijska celina i zaštićeno je kao nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja, piše danas Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Kuću je 1790. godine izgradio Dimitrije Anastasijević Sabov, bogati trgovac i jedan od osnivača Karlovačke gimanzije, najstarije gimnazije u Srba.

Pre dve godine, odlukom Skupštine Srbije i parcela na kojoj se nalazi kuća „Sabov-Dejanović“ stavljena je pod „posebne mere zaštite za objekte i prostore“, pošto se tom odlukom tretira kao „objekat od posebne vrednosti“.

Mere zaštite koje se propisuju u skupštinskoj odluci, a koje obuhvataju parcelu na kojoj se nalazi kuća „Sabov-Dejanović“ podrazumevaju očuvanje autentičnog horizontalnog i vertikalnog gabarita, primenjenih materijala i konstruktivnog sklopa, očuvanje stilskih karakteristika i dekorativnih elemenata, autentičnog kolorita objekta, kao i očuvanje osnovnih vrednosti funkcionalnog sklopa i enterijera.

Ista odluka kod pominjanja reklama navodi samo postavljanje reklama i tabli sa imenima značajnih ličnosti koji su živeli u sada zaštićenim objektima, ali se ne pominju reklame i table koje služe za privredu ili – u ovom slučaju – promociju političke stranke.

“Medjutim, naprednjaci su na ovu vrednu gradjevinu stavili svoju tablu na kojoj piše da se tu nalazi Opštinski odbor u Sremskim Karlovcima, a na prozorima kancelarije nalepljeni su promotivni plakati”, navodi VOICE.

U Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture su odgovorili da niko nije tražio dozvolu da izvrši bilo kakve izmene na kući „Sabov-Dejanović“, što bi značilo da u lokalni „naprednjaci“ nisu ni pitali Zavod da li na ovu gradjevinu, na kojoj nema nikakvih drugih reklama, mogu da postave svoju tablu i tako joj promene izgled, piše u članku.

U Zakonu o kulturnim dobrima navodi se da je zabranjeno raskopavanje, rušenje, prepravljanje, prezidjivanje, preradjivanje ili vršenje bilo kakvih radova koji mogu narušiti svojstva kulturnog dobra bez utvrdjenih uslova i saglasnosti nadležnog organa.

Posebno značajno kod kuće “Sabov-Dejanović” njena fasada, koja ima odlike baroknog stila, i jedina je takva kuća sačuvana u Vojvodini.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike