U trendu

VOICE: Stranačko zapošljavanje i smene nepodobnih direktora u vojvodjanskim školama

Istraživačko analitički centar VOICE iz Novog Sada upozorio je danas na namerno odugovlačenje, ignorisanje odluka Školskih veća i Nadzornog odbora u procesu izbora direktora škola i kašnjenje u donošenju odluka o njihovom postavljanju u školama u Vojvodini.

Kako se navodi na tom portalu, najnoviji primer takvog postupanja nadležnih dogodio se u Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“ u Sremskoj Kamenici, u kojoj je 17. oktobra 2018. uvedeno v.d. stanje uprkos tome što je proces izbora direktora završen po zakonu i u zadatim rokovima, a Školsko i Nastavničko veće je većinom glasova podržalo dotadašnju direktorku Aleksandru Ćirić.

Ministarstvo prosvete je konačnu odluku donelo sa više od dva meseca nezakonitog kašnjenja, a kako je za VOICE rekla sada već bivša direktorka škole Ćirić, ona je još u maju, pre nego što je uopšte raspisan konkurs za direktora, „čula ime i prezime čoveka koji treba da dodje na njeno mesto“.

„To je van svake pameti. Malo je specifično to što je Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje požurio i imenovao nekog gospodina Dejana Merdanovića za v.d. direktora od petka (12. oktobra), dakle dok još ministar nije završio proceduru i dok još nije rečeno ništa od strane Ministarstva prosvete koje je nadležno za to“, rekla je Ćirić, i izrazila sumnju u umešanost politike i ličnih interesa u njenu smenu.

Izvori VOICE-a su potvrdili i da su direktori svih novosadskih škola polovinom jula 2018. bili pozvani na „sastanak upozorenja“ u prostorije Srpske napredne stranke (SNS) u Ulici Ilije Ognjanovića u Novom Sadu.

Dodaje se da je sastankom predsedavala šefica odborničke grupe SNS u Skupštini grada Novog Sada Dina Vučinić, a da su pored nje prisutni bili i pomoćnica pokrajinskog sekretara za obrazovanje Biljana Kašarić, kao i profesor fizičkog vaspitanja Radovan Kovačević, aktuelni direktor Karlovačke gimnazije, koji je „sličnom metodom postavljen na čelo te najuglednije srpske gimnazije“.

Odbornica Vučinić je za VOICE negirala da je takav sastanak ikada održan i dodala da ona jeste članica kadrovske komisije u Skupštini, ali da ta komisija nema nadležnost za postavljanje direktora u školama.

„Mnoge kolege, koje su procenjene kao nepodobne ili nisu izrazile dovoljnu poslušnost, su, ili bili prisiljeni da povuku svoju kandidaturu, ili jednostavno nisu dobili saglasnost ministra, iako su većinski pobedili na konkursu“, naveo je sagovornik VOICE.

Dodaje se da je takvih slučajeva bilo širom Vojvodine, da su nedavno zbog istog problema štrajkovali nastavnici Ginmazije „20. oktobar“ u Bačkoj Palanci, a da su na udaru bile i Osnovna škola „Miloš Crnjanski“, „Jovan Popović“ i Ekonomska škola u Novom Sadu.

Direktorka kameničke škole Ćirić danas je uputila otvoreno pismo ministru prosvete Mladenu Šarčeviću, u kojem je navela da „brojna postignuća i uspesi škole kojom je upravljala osam godina, pokazuju da postiže očekivane rezultate“, što je u suprotnosti sa navodima iz Rešenja o raspisivanju novog konkursa za direktora.

Ona je od Šarčevića zatražila „opširnije obrazloženje razloga zbog kojih je Pokrajinski sekretarijat doneo zaključak da ona neće u budućnosti postići očekivane rezultate i time ugroziti rad ustanove“.

„Činjenica da je od mene traženo da odustanem od konkursa, sa obrazloženjem da postoje ljudi koji su stranku (SNS) zadužili, te je to način da im se ona oduži, da se od mene očekuje da se mirno povučem, i da mi je prećeno nepostojećim, napakovanim krivičnim prijavama i lažnim navodima, kao i odugovlačenjem sa slanjem dokumentacije od strane Pokrajinskog sekretarijata“, poručila je Ćirić u pismu Šarčeviću.

Naglasila je da se u procesu njene smene „očigledno radi o manipulaciji gde pojedinci žele da na mesto direktora škole postave lične prijatelje ili ljude sa kojima su u srodstvu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.