U trendu

VOICE: Učesnicima protesta zbog cene goriva stižu prekršajne prijave

Učesnicima protesta zbog visokih cena goriva, koji su održani u junu, na adrese pristižu prekršajni nalozi prema kojima su oni krivi za nepropisno parkiranje ili ometanje saobraćaja, piše danas Vojvodjanski analitičko istraživački centar – VOICE.

Broj podnetih saobraćajnih kazni nije poznat, ali je na adrese desetina onih čiji su automobili bili na čelu protestne kolone, ili ih je policija uslikala, kazna dostavljena.

Poziv da se jave u policijsku stanicu i izjasne „ko je na dan blokade upravljao njihovim automobilom“, stigao je i na adrese oko 10 gradjana opštine Srbobran i isto toliko u opštini Vrbas, gde je 9. juna bio blokiran put Vrbas – Kula, a tri dana kasnije put Kula-Bačka Topola.

Meštatnin Lipara u opštini Kula Slobodan Rajačić (73), rekao je za VOICE da je policiji već tokom protesta dao izjavu da je „u ovim godinama dao podršku omladini i izašao sa njima na blokadu“, te da su kazne koje su počele da pristižu – ponižavajuće.

„Odlučili smo da nećemo da platimo i tražimo da sud odluči jesmo li saobraćajni prekršajci ili gradjani koji imaju ustavno pravo da izraze nezadovoljstvo“, rekao je Rajačić.

Pravnik Komiteta pravnika za ljudska prava Jukom Milan Filipović rekao je da prekršajne kazne mogu za cilj da imaju jedino da zastraše gradjane i spreče buduća javna okupljanja, jer Ustav Srbije garantuje pravo na javne proteste i okupljanja.

Iz Jukoma su dodali da je poslednjih godina u Srbiji pokrenut značajan broj prekršajnih postupaka protiv učesnika različitih protesta, te da takva praksa „negativno utiče na gradjanske slobode“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar