U trendu

VOICE: Vojvodina najviše pogodjena odlaskom medicinara

Vojvodina je ubedljivo najviše pogodjena „egzodusom“ medicinskih radnika i prirodnim odlivom kroz smenu generacija, ali je i pored toga od ukupnog broja novozaposlenog medicinskog osoblja u Srbiji, tek nešto više od 13 odsto opredeljeno za pokrajinu, piše danas Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Ministarstvo zdravlja raspisalo je pre nekoliko dana konkurs za prijem dela od 2.010 najavljenih zdravstvenih radnika.

Nešto ranije, mediji su preneli da je reč o 546 lekara, medicinskih sestara i tehničara, koji će posao dobiti u 33 zdravstvene ustanove.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar 20. aprila je najavio da će ove godine biti zaposleno 2.010 medicinara, od čega 631 lekar, 30 farmaceuta-biohemičara i 1.349 tehničara.

Prema brojkama objavljenim na sajtu Ministarstva zdravlja, ustanove u Vojvodini mogu da računaju na 270 novih uposlenika, od čega Klinički centar Vojvodine (KCV) na 229 a Opšta bolnica u Subotici na 41.

Sagovornici VOICE upozorili su da su te brojke „više nego nedovoljne“, pošto ustanovama u Vojvodini nedostaje medicinsko osoblja svih profila, što je posledica smene generacija, ali i masovnog odlaska medicinara iz Srbije, pre svega u Nemačku.

Oni su naveli i da Kliničkom centru Vojvodine godinama nedostaje oko 300 medicinskih sestara i tehničara, dok je u domovima zdravlja situacija još teža, jer nedostatak kadra dovodi i do zatvaranja ambulanti i zdravstvenih stanica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.