najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Vojna vežba “Slovensko bratstvo 2016” do 9. novembra

Multinacionalna vežba “Slovensko bratstvo 2016” realizovaće se od danas do 9. novembra na aerodromima i poligonima Vojske Srbije, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

U taktičkoj vežbi učestvuje 212 pripadnika Vazdušno-desantne vojske Oružanih snaga Ruske Federacije, 56 pripadnika Oružanih snaga Republike Belorusije i 450 pripadnika Vojske Srbije.

Cilj vežbe je unapređenje operativnih sposobnosti za rešavanje taktičkih i vatrenih zadataka za izvođenje protivterorističke operacije u multinacionalnom okruženju.

Oficir za planiranje vežbe je komandant Specijalne brigade brigadni general Zoran Veličković, a rukovodilac vežbe – zamenik komandanta Specijalne brigade pukovnik Miroljub Čupić.

Tokom vežbe biće prikazano izvršenje padobranskog i helikopterskog desanta, desantiranje borbenih oklopnih vozila, obezbeđenje desantne prostorije, izvršenje marša, posedanje linije blokade, izvršenje napada na terorističku bazu, izviđanje pobunjeničkih položaja upotrebom bespilotnih letelica, artiljerijska priprema napada, vazduhoplovna vatrena podrška napada, sanitetska evakuacija, dejstvo na oteto vozilo i uništenje eksplozivne naprave.

Od 3. do 6. novembra na automatizovanom strelištu “Orešac”, intervidovskom poligonu “Pasuljanske livade”, aerodromima “Kovin” i “Batajnica”, biće izvedena zajednička uvežbavanja pripadnika Vojske Srbije i Oružanih snaga Ruske Federacije i Republike Belorusije, dok će vežba biti izvedena od 7. do 9. novembra.

Medijsko praćenje vežbe planirano je 7. novembra na aerodromu “Kovin” (ukoliko meteo-uslovi budu povoljni) i 9. novembra na intervidovskom poligonu “Pasuljanske livade”, o čemu će predstavnici medija naknadno biti detaljnije obavešteni.

Pripadnici oružanih snaga Ruske Federacije i Belorusije, učesnici multinacionalne vežbe “Slovensko bratstvo 2016”, sleteli su juče na aerodrom Batajnica gde ih je dočekao komandant Specijalne brigde VS brigadni general Zoran Veličković, oficir za planiranje vežbe.

Poželevši dobrodošlicu učesnicima vežbe, Veličković je istakao da je reč o tradicionalnoj vežbi koja se u okviru međunarodne vojne saradnje izvodi treći put sa oružanim snagama Rusije, a drugi sa kolegama iz Belorusije.

“Cilj vežbe je unapređenje i podizanje operativnih sposobnosti, pre svega, u protivterorističkim dejstvima zajedno sa pripadnicima ruskih i beloruskih oružanih snaga”, naveo je Veličković, a saopštilo Ministarstvo odbrane.

Zamenik načelnika Štaba vazdušno-desantnih snaga Oružanih snaga Rusije general-major Oleg Olegovič Poljgujev, rekao je da je jedna od najboljih jedinica specijalnih snaga ruskih vazdušno-desantnih snaga realizovala prebacivanje snaga u Srbiju, gde će u narednim danima pokazati kako se uspešno dejstvuje protiv potencijalnih neprijatelja.

Prvi zamenik načelnika Štaba Komande za specijalne operacije oružanih snaga Belorusije pukovnik Oleg Ivanovič Pejčevski izrazio je zahvalnost srpskim i ruskim kolegama koji su omogućili beloruskoj vojsci da učestvuje u ovoj vežbi, naglašavajući da su jedinice beloruskih vazdušno-desanatnih snaga sposobne da izvedu sve zadatke sa najvišom ocenom.

U Srbiju su juče doputovali i članovi Ansambla vazdušno-desantne vojske Oružanih snaga Rusije koji će zajedno sa Umetničkim ansamblom Ministarstva odbrane “Stanislav Binički”, održati koncerte, za pripadnike Vojske i građanstvo 6. novembra u Niš i za učesnike vežbe 13. novembra u Pančevu, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike