Vojni sindikat protestovao ispred Ministarstva odbrane

Vojni sindikat Srbije održao je danas protest u Beogradu zbog, kako je navedeno, teškog socijalnog i materijalnog položaja pripadnika vojske sa kojeg su optužili Generalštab i Ministarstvo odbrane da su svojim neodgovornim potezima urušili sposobnost oružanih snaga i samo ove godine naveli oko 1.000 ljudi na napusti vojsku.

Na skupu ispred zgrade Ministarstva odbrane, predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić rekao je da pripadnike vojske ne može da zadovolji najava Ministarstva odbrane da neće biti opuštanja jer će, ukoliko se tako nastavi, svi pripadnici oružanih snaga sami otići zbog malih plata i dnevnica, kao i loših uslova rada.

On je ocenio da takve gubitke, od oko 1.000 ljudi, vojska ne bi imala ni da je ratovala cele godine i da takav odliv kadrova negativno utiče na stanje u Vojsci Srbije.

„Premijer je rekao da ne može da da više od pet odsto. Mi ne radimo za premijera nego za državu Srbiju“, rekao je Antić i dodao da se u Ministarstvu odbrane mnogo novca troši nepotrebno i nenamenski, poput izdvajanja više miliona dinara za nevladine organizacije, i da bi taj novac mogao da bude iskorišćen za unapredjenje standarda pripadnika vojske.

On je optužio Generalštab da je na sve načine pokušavao da sabotira veće prisustvo pripadnika vojske na protestu i da je pred vojskom čitano obaveštenje da je taj protest uperen protiv države, kao i da su mnogi članovi sindikata danas dobili poziv da se jave na dužnost u svoje jedinice, kako bi bili sprečeni da dodju na protest. 

Antić je dodao da je, nakon informacije o nestanku odredjene količine oružja u vojnom magacinu, naredjeno da se pojačaju straže kod vojnih objekata ali je upitao ko će da drži stražu kada svi odu iz vojske zbog malih plata.

On je, medjutim, dodao da Vojska Srbije nije u štrajku već da redovno izvršava sve svoje zadatke i da ničija bezbednost nije ugrožena zbog protesta.  

Predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović rekao je da je normalno da sindikat policije podrži kolege iz vojske, jer imaju iste probleme, i kritikovao pritiske koji su dolazili iz Generalštaba, naročito navodne informacije da je pripadnicima vojske prećeno da će im poslati organizovane navijačke grupe da prekinu skup.

„Pretite da ćete dovesti navijačke grupe? Da na pripadnike snaga bezbednosti dovedete ološ koji truje našu decu i koji mi hapsimo? Pa dovedite“, rekao je Mijailović i dodao da to nije politički skup uperen protiv Vlade i države već skup kojim oni žele da skrenu pažnju na težak položaj i probleme sa kojima se organi bezbednosti susreću. 

Predstavnik Udruženja vojnih penzionera Jovo Tamburić ocenio je da je sistem odbrane urušen u prethodnom periodu uticajem „raznih NATO kursista i MMF reformatora“, ali da taj proces nije okončan ni nakon 2012. godine, već da je naprotiv nastavljen, i to u trenutku kada se drastično povećavaju vojni budžeti susednih zemalja.

„Hoćemo da delimo sudbinu svog naroda. Ali naš narod su i oni zaposleni u Narodnoj banci Srbije, u Naftnoj industriji Srbije, i poslanici u skupštini i članovi raznih agencija i brojni tajkuni“, rekao je Tamburić.

Nakon protesta ispred zgrade Ministarstva odbrane, učesnici su prošetali do zgrade Generalnog sekretarijata predsednika Srbije, jer je predsednik Srbije i vrhovni komandant oružanih snaga, gde su uručili papir sa svojim vidjenjem problema i zahteve koji se tiču poboljšanja materijalnog položaja pripadnika vojske. 

Odgovarajući na pitanja predstavnika pojedinih televizija i novina, predstavnici vojnog i policijskog sindikata negirali su tvrdnje da su povezani sa bilo kakvim nevladinim i drugim domaćim i stranim organizacijama, pojedinim medijima iz Srbije koji se ističu kritičkim stavom prema Vladi, kao i sa fondovima iza kojih stoje Soroš ili Rokfeler i pozvali te medije da slobodne objave ako imaju suprotne informacije. 

Na skupu je učestovovalo oko 2.000 ljudi.

(Beta)

1 komentar
  1. Običan Srbin

    Pa naravno, dovešće svoje drugare iz navijačkih grupa, koje maze i paze i čuvaju za ovakve prilike. A o kakvoj vojsci mi pričamo, imamo samo oficire i podoficire, gde su vojnici? Cirkus država,…

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike