U trendu

Vojska će biti upućena na granice kao pomoć policiji

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kazao je danas da će Vojska Srbije biti upućena kao ispomoć policiji na granicama Srbije ako se u trenutku proceni da bi bezbednost mogla da bude ugrožena.

„Jedan broj vojnika će, ako to bude potrebno, biti rasporedjen na granicama da štiti zemlju od ilegalnih ulazaka. Mi moramo da znamo ko ulazi u zemlju“, kazao je Stefanović.

On je kazao da su policajci u Srbiji povučeni iz matičnih stanica kako bi radili na izbegličkoj krizi i da je zbog obavljanja redovnih poslova policije potrebna pomoć vojske na čuvanju državnih granica.

„Zemlja koja vidi gomilanje migranata iz Grčke prema Srbiji bila bi neozbiljna da sedi i čeka da, na primer, bude probijena grčko- makedonska granica“, kazao je Stefanović.

Ministar je dodao da je u poslednjih nekoliko dana 38 izbeglica podnelo zahtev za azil.

On je kazao da je Hrvatska Srbiji dostavila u pisanoj formi saopštila da više ne može da prima 500 izbeglica dnevno i da je sve uradjeno u skladu sa procedurom, ali da imaju garancije da zemlje u okruženju neće zatvarati granice i da će do toga doći ako to urade najveće zemlje poput Nemačke.

Ministar je kazao da očekuje operativni sastanak direktora policija zemalja balkanske rute, Nemačke, Grčke i Holandije u Beogradu, na kome bi bilo dogovoreno da se migranti registruju u Makedoniji, a da kroz ostale zemlje samo prolaze.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.