U trendu

Vojska kupuje radare iz Slovenije

Ministarstvo odbrane Srbije potvrdilo je danas da je državna kompanija za promet naoružanja i vojne opreme Jugoimport SDPR učestvovala na tenderu za kupovinu dva polovna slovenačka osmatračka radara američke proizvodnje za potrebe Vojske Srbije.

„Javno preduzeće Jugoimport SDPR je, na osnovu zaključka Vlade Srbije, a za potrebe Vojske Srbije, učestvovalo na tenderu koji je objavilo Ministarstvo odbrane Slovenije o prodaji korišćenih radara AN/TPS-70. Na tenderu je ponuda Jugoimport SDPR-a izabrana kao najpovoljnija, medjutim postupak nabavke je u toku a ugovor još nije zaključen“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Srbije dostavljenom agenciji Beta.

Specijalizovani vazduhoplovni portal Tango siks objavio je u utorak, pozivajući se na saopštenje slovenačkog Ministarstva odbrane, da je Jugoimport SDPR dao najbolju ponudu za kupovinu dva kompleta osmatračkih radara AN/TPS-70 amerčke proizvodnje, koji se koriste i u VS.

Tada nije navedeno da li su radari planirani za upotrebu u Vojsci Srbije ili u nekoj trećoj zemlji.

Pored dva radara u pitanju je kupovina i dva kompleta rezervnih delova.

Vojska Srbije ima u upotrebi tri radara istog tipa, od kojih su dva operativna u jedinicama 126. Brigade vazdušnog osmatranja javljanja i navodjenja.

Oni su nabavljeni iz američke kompanije Vestinghaus sredinom osamdesetih godina i jedini su trodimenzionalni radari u VS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.