U trendu

Vojska na gotovs: jedini mogući odgovor Beograda na pretnje Prištine

Legitimno je da u narednom periodu Srbija, osim na političkom i na bezbednosnom planu, aktivnije štiti svoje interese na Kosovu i Metohiji i da ne dozvoli da se bilo kakvim nasiljem unapred nameće rešenje i da se tzv. strategijom svršenog čina zauzimaju i resursi i prostor Republike Srbije, kaže general-major u penziji Mitar Kovač.

Preventivno podizanje borbene gotovosti na celoj teritoriji Srbije zbog tenzija na Kosovu i Metohiji logičan je potez, smatra Kovač, koji je i predsednik Evroazijskog bezbednosnog foruma.

Imajući u vidu sve što se dešava na Kosovu i Metohiji potpuno je očekivano da Vojska Srbije i „drugi bezbednosni podsistemi“, poput policije i BIA, podignu stepen angažovanja i operativne sposobnosti na viši nivo, kaže Kovač.

„Pogotovo što sve indikacije i informacija govore da prete i izvesne forme nasilja u pogledu izvršavanja tih radnji od strane snaga kosovskih vlasti, odnosno snaga iz Prištine. Mislim da je legitimno pravo Srbije da na svojoj teritoriji, ukoliko su ugroženi vitalni nacionalni interesi, a pre svega ti energetski i privredni objekti, kao i stanovništvo, brani svoje najviše nacionalne interese na Kosovu i Metohiji i otud je taj potez sasvim logičan. U slučaju nasilja sasvim je logično da se preduzmu adekvatne mere i da se zaštite interesi na severu Kosova i Metohije“, kaže naš sagovornik.

On skreće pažnju da na području Kosova i Metohije deluje mnoštvo stranih obaveštajnih službi i, u skladu sa svojim nacionalnim interesima, žele da upravljaju procesima u pokrajini koji bi imali značajne refleksije na briselske pregovore.

Osim vesti koje se spinuju preko određenih medija, postoje i realni indikatori da Priština ne bi dozvolila da se jednostrano proglasi Zajednica srpskih opština i da bi pod plaštom zaštite zakonitosti preduzela represivne mere, ističe Kovač.

Pretnje vlasti u Prištini su realne, ističe Kovač i dodaje da će u narednom periodu pregovarački proces biti pod pritiskom i kosovskih vlasti i stranih obaveštajnih službi, koje će pokušavati da „spinuju informacije i upravljaju pojedinim događajima u funkciji destabilizacije srpskog naroda na Kosovu“.

„Prema tome, legitimno je da u narednom periodu Srbija, osim na političkom i na bezbednosnom planu, aktivnije štiti svoje interese na Kosovu i Metohiji i da ne dozvoli da se bilo kakvim nasiljem unapred nameće rešenje i da se tzv. strategijom svršenog čina zauzimaju i resursi i prostor Republike Srbije“, zaključuje Mitar Kovač.

(Vladimir Sudar, Sputnjik)

8 komentara
 1. Anonimni

  Vojska bez tenkova, sa topovima iz 1953, pilotima bez aviona, helikopterima koji ne mogu da slete po mraku i magli… Da nije žalosno bilo bi smešno. Bolje da damo Batajnicu Amerikancima da tamo slete sa jedno dve eskadrile Tomketa, a da smo bili pametni da to uradimo još 1990, umesto što pokušavamo da budemo veći Rusi od Rusa i za njihov račun vadimo kestenje iz vatre.

  1. Anonimni

   STVARNO SI PAMETAN LJUBILA GA MAJKA

 2. Anonimni

  Ovo je samo parada i demonstracija tobožnje snage, koja se nikad neće upotrebiti na teritoriju Kosova. Takva demonstracija više plaši Srbe, nego Albance. Nitko više u Srbiji ne želi rat s Amerikom.

 3. Milan

  Tako je, u potpunosti sam saglasan sa Vladimirom. Provalili su ŠIpci da blefira…

 4. Anonimni

  Vladimire Urosevict, manje alkohola, manje……

 5. Balkan

  Posto Pristina nista ne radi bez odobrenja i preporuke Amerike, da li to znaci da se mi spremamo da napadnemo Ameriku ili sam ja neobavesten.

 6. Vladimir Urosevic

  Pokazi care da vredis vise osim kukanja i prazne pameti.Vodi drzavu kao sto su vodili.Daj narodu sto mu treba da sluzi drzavu.jadan si care bez pameti.

 7. Vladimir Urosevic

  Care,odavno si trebao vratiti vojnu obuku i zenskom,otadzbinsku ljubav i zastitu u skolama.Da nam deca budu stasita i ne boje po ulicama kauboja.Ko da nas cuva kad se bahato ponasamo.Pogledaj Izrael od koga i kako se cuva.Kukanjem kako si jadan i bez pameti od toga nema nista.Koliko te kosta care da svakog obucis po mesec dana i prikladno ga opremis?

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike