Vračar: Dozvoliti ulazak sa kućnim ljubimcima u organe uprave

Gradska opština Vračar usvojila je predlog Odluke o izmeni odluke o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji grada Beograda, koju će uputiti skupštini Grada Bepograda na usvajanje.

Taj predlog usvojen je na inicijativu predsednika skupštine opštine Mihaila Grupkovića, a njom bi se ukinula zabrana uvođenja pasa i mačaka u objekte koje koriste organi lokalne samouprave, dok bi gradske opštine ovo pitanje mogle slobodno uređivati, odnosno samostalno donositi odluku da li će dopustiti odnosno zabraniti slobodno uvođenje pasa i mačaka u objekte čiji su vlasnici odnosno korisnici.

Kako se u saopštenju, navodi opštinsko rukovodstvo ovim želi da unapredi svakodnevni život građana Beograda i Vračara.

„Ukoliko bude usvojena, na nekoj od narednih sednica Skupštine Grada Beograda, ovom Odlukom će se dalje unaprediti i koncept dobrobiti kućnih ljubimaca“ kažu na Vračaru.

Podsećaju da je Evropska Konvencija za zaštitu kućnih ljubimaca usvojena 1987. godine, da je Srbija ratifikovala 2010. i dogodine stupila na snagu, čime je prepoznat značaj „koji kućni ljubimci imaju u doprinosu kvaliteta života i otuda njihovoj vrednosti za društvo“.

Istovremeno, ova inicijativa Skupštine opštine Vračar je komplementarna sa aktivnostima koje sprovodi Grad Beograd u cilju promocije odgovornog vlasništva, koje su predviđene republičkim propisima i gradskim aktima, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.