U trendu

VRAČAR-RADOVI-VESIĆ (video, audio, foto)

Dragojlović:Deo odgovornosti je na Srbiji, deo i na EU

BEOGRAD, 8. decembra (Tanjug) – Nacionalni konvent o Evropskoj uniji smatra da je Srbija mogla da otvori svih sedam poglavlja za koliko je tehnički spremna, kaže koordinatorka konventa Nataša Dragojlović i dodaje da je i na Evropskoj uniji deo odgovornosti za činjenicu da će u ponedeljak na međuvladinoj konferenciji u Briselu biti otvorena samo dva.

Dragojlović ističe da su pregovori uslovljeni i političkim kriterijumima i obavezama, kao i da to što će Srbija otvoriti samo poglavlja 17 i 18, koja se tiču ekonomske i monetarne politike i statistike – nije dobra poruka.

„Nikako da se odvojimo od te dinamike otvaranja po dva, tri poglavlja na međuvladinoj konferenciji i zbog toga bi bilo dobra da ovog puta otvorimo više, kako bi Srbija mogla mnogo brže da se kreće ka članstvu u EU i sledi smernice Strategije za proširenje Zapadnog Balkana do 2025. godine“, kaže Dragojlović za Tanjug.

Kaže da je Nacionalni konvent imao uvid u pregovaračke pozicije za svih sedam poglavlja koja se sada nalaze na razmatranju u Briselu i da je, prema njihovom mišljenju, kao i prema stavu Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije, to bilo sasvim dovoljno za otvaranje poglavlja.

„Srbiji bi trebalo pružiti mogućnost da radi na dostizanju standarda u oblastima koje su obuhvaćene poglavljima za koje je već spremna i EU je trebalo da uzme u obzir i nivo ispunjenosti obaveza iz tih poglavlja“, naglašava Dragojlović.

Ona kaže da su pojedine članice uzdržane po pitanju otvaranja novih poglavlja zbog nazadovanja u odnosima Beograda i Prištine, budući da je briselski dijalog prekinut i da nema nagoveštaja da će se dve strane vratiti za sto.

„I Poglavlje 35 takođe je blokirajuće, jer od napretka u pregovorima Beograda i Prištine zavisi dalji napredak u procesu evropskih integracija, tako da je odgovornost i do EU“, navodi ona.

Navodi, međutim, da Srbija nije dovoljno uradila na ispunjavanju obećanog u pogledu realizacije obaveza u poglavljima 23 i 24, koja se tiču vladavine prava, i da nije dovoljno ubedila EU da ispunjava sve na šta se kao država obavezala.

„Ako nismo dovoljno napredovali u reformi pravosuđa, u uspostavljanju nezavisnog pravosuđa, ako nismo izmenili Ustav u tom delu kao što smo obećali, da ćemo do kraja 2017. godine to uraditi, to se u izveštajima registruje. Nije dovoljno urađeno u pogledu slobode medije, govora“, navodi Dragojlović.

Ona ističe da su primedbe na otvaranje poglavlja imale Hrvatska, Bugarska, Holandija.

Srbija će, kako je najavljeno, u ponedeljak otvoriti dva nova poglavlja 17 i 18, koja se tiču monetarne i ekonomske unije i statistike, a spremna je za otvaranje još pet poglavlja, koja obuhvataju finansijsku kontrolu, transport, transevropske mreže.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike