U trendu

Vučić: Gledamo u budućnost, ostavljamo prošlost za sobom

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u uvodnom obraćanju na 22. Ministarskom savetu OEBS u Beogradu da Srbija ostavlja prošlost za sobom, gde joj je i mesto, i gleda u budućnost.

„Imamo istoriju koja nas je više učila ratu, nego miru i više ubijanju, nego življenju. Dosta nam je toga. Srbija uči da živi“, poručio je Vučić.

Vučić je istakao i da nema boljeg mesta za razgovor o saradnji i bezbednosti nego u Beogradu, oko kojeg je, kako je podsetio, vođeno stotinak ratova i koji je vise puta bio rušen i ponovo građen.

Za problem migranata potrebna zajednička politika

Vučić je apelovao na Ministarski savet OEBS-a da na beogradskoj konferenciji donesu zajedničke zaključke i preporuke za rešavanje problema migranata.

„Za ovaj problem moramo da imamo zajedničku politiku“, poručio je Vučić obraćajući se 22. Ministarskom savetu OEBS u Beogradu.

Migrantska kriza, istakao je, pokazala je sve slabosti unutrašnje organizacije država i sistema, međunarodnih organizacija, ali nas je i podsetila da nema saradnje i podrške bez policijske i bezbednosne saradnje.

„Prisutan je i strah od pojave stranih terorističkih borača, koji se pridružili ratu u Siriji i Iraku i taj strah raste…. raste i ksenofobija…“, upozorio je srpski premijer, apelujući na potrebu da se izbeglički problemi reše.

„Stotine hiljada migranata su prošle, a svakako najveći broj njih je prošao kroz Srbiju, mi smo ih primali iz dva pravca…“, podsetio je Vučić i dodao da velika većina njih želi samo jedno – da im se vrati pravo na budućnost.

Spremni smo, istakao je premijer, da nastavimo da učestvujemo u međunarodnim naporima za rešenje migrantske krize, iako sva slava, ali i svi problemi leže na onima koji ih udomljavaju, a to su pre svega Nemačka, Švedska, Holandija…

Srbija bira život i napredak, a ne sukobe

Vučić je rekao da je Srbija, paralelno sa predsedavanjem OEBS-u, učinila velike napore na oputu približavanja Evropskoj uniji, te zahvalio na podršci svim članicama na tom putu.

„Uspeli smo da redefinišemo državu i da unapredimo ekonomski sistem, da ga reformišemo, i za to smo dobili priznanja svih relevantnih međunarodnih institucija“, naveo je Vučić.

On je predočio da je za godinu dana fiskalni deficit smanjen na nivo ispod Mastrihta, da je Srbija iz dugogodišnje recesije ušla u dinamičan razvoj, a sa zadovoljstvom je obavestio učesnike konferencije da će Srbija 14. decembra zvanično otvoriti prva pregovarčka poglavlja sa Evropskom unijom.

Za vladu u Beogradu, dodao je, odnosi u regionu su među prioritetima, jer je to jedini način rešavanja nagomilanih problema.

„Balkan je bure baruta i jedna iskra može da zapali svet“, primetio je Vučić i dodao da se lično pribojava urušavanje balkanske stabilnosti, mada je uveren, istovremeno, da će Srbija ostati stabilna i čvrsta.

Dovoljno je, kako je objasnio, samo nekoliko kriznih situacija u Makedoniji, Prištini, Crnoj Gori pa da sve plane.

Srbija će, rekao je, sa svojim „usijanim glavama“ umeti da se izbori.

Nestabilnost na Kosovu, pomenuo je, ugrožava briselski dijalog, ali, Srbija će, potvrdio je, nastaviti da ga vodi, jer je to jedini način da obezbedimo sigurnost, svoju i Albanaca na Kosovu.

„Srbija bira život i napredak, a ne sukobe“, poručio je premijer i ponovio da Srbija i region jesu deo Evrope i da naša zemlja nastavlja svoj evropski put, u čemu je zahvalna na pomoći američkim kolegama, a istovremeno čuva tradicionalno prijateljstvo s Rusijom.

Premijer je izrazio nadu da će na konferenciji u Beogradu biti donete odluke i preporuke važne kao odgovor na izazove i pretnje i da će biti osnažena saradnja na nivou zemalja OEBS.

Vučić je zahvalio na saradnji i podršci tokom ove godine predsedavanja i poželeo učesnicima produktivan rad i prijatan boravak u Beogradu.

„I veliki Korbizije je rekao da je Beograd najbolje pozicioniran grad u Evropi“, podsetio je Vučić, dodajući da ga zato volimo i da smo zato uspeli da ga sačuv amo.

„Dobro došli u zemlju ponosnih i dobrih ljudi, dobro došli u Srbiju“, poručio je učesnicima Ministarskog saveta premijer Vučić.

Životi izgubljeni u Parizu, Bejrutu i nad Sinajem isto vredni

Vučić je izjavio da terorizam predstavlja najozbiljniju pretnju ne samo bezbednosti, već i vrednostima za koje se zalažemo, da pogađa sve zemlje pođednako i da je stoga potreban i univerzalan odgovor na to zlo.

Premijer je naveo da ponovo jačaju terorističke akitivnosti i da je potrebno da se ta pretnja najozbiljnije shvati.

„Potrebno je da budemo jedinstveni ne samo u osudi, već i u borbi protiv terorizma“ podvukao je Vucić i dodao da su jednako vredni životi izgubljeni i u Parizu i u Bejrutu i u avionu iznad Sinaja.

Premijer je još jednom pozvao na jedinstven odgovor.

Kako je rekao, OEBS može da odigra značajnu ulogu u prevenciji terorizma i u tom  smislu je rekao da su za svaku pohvalu napori i rad na edukaciji kao prevenciji terorizma.

Evropa i prostor OEBS-a nalaze se pred problemima, među kojima je i globalna ekonomska kriza, istakao je Vučić i podvukao da i pored toga treba učiniti sve da se zaštite principi na kojima OEBS počiva i zbog kojih je i formiran.

„Moramo da potvrdimo te principe koji su uzdrmani“, naveo je Vucić i dodao da je neophodno podražavati dijalog, povratiti izgubljeno poverenje i koncept na kojem je počivala organizacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar