U trendu

Vučić i Sobotka: Češka spremna da pomogne Srbiji u izbegličkoj krizi

Srbija je od Češke dobila finansijsku pomoć od 360 hiljada evra za rešavanje situacije sa izbeglicama, izjavio je danas u Beogradu premijer Aleksandar Vučić posle sastanka sa svojim češkim kolegom Bohuslavom Sobotkom.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Vučić je rekao da je Češka ponudila Srbiji finansijsku i tehničku podršku.

Sobotka je kazao da je Srbija okružena migracijama koje se kreću preko balkanskih zemalja do Srednje Evrope, i da joj je Češka pružila tehničku i finansijsku podršku kako bi mogla da se izbori s talasom migranata.

Sobotka je naveo da će zemlje Višegradske četvorke na vanrednom sastanku u petak kooridnisati stav u okviru EU o problemu izbeglica i migranata, i istakao da te zemlje žele da sačuvaju šengenski prostor.

Češki premijer je ukazao da EU mora da zajedno radi i da utvrdi zajedničko rešenje. „Češka želi da učestvuje u debati, ali uvek smo insistirali da se dogovorimo u okviru EU“, dodao je on.

Sobotka je rekao da EU mora da se usmeri na stanje u Siriji i Libiji i na rešavanje konflikata koji su izazvali izbegličke krizu, kao i na situaciju u zemljama na granici Šengena, naglasivši da EU mora da reaguje efikasnije.

Vučić je rekao da je u Srbiji od početka godine registrovano 115 hiljada izbeglica, da ih je sada na njenoj teritoriji 7.800, dok je azil zatražilo svega nekoliko desetina ljudi.

„Srbija je neretko prva zemlja koja registruje migrante, uzima im otisak prsta i obavlja medicinske preglede“, naveo je Vučić i istakao da će država učiniti sve što može da im pruži elementarnu pomoć.

„Mi znamo kakva je to ljudska muka i već smo se s tim suočavali“, rekao je premijer Srbije.

Povodom podizanja ograde na mađarskoj granici prema Srbiji, Vučić je rekao da je „Mađarska prijatelj Srbije i da zbog toga neće da kvari odnose s tom ili bilo s kojom drugom zemljom“.

„Spremni smo da prihvatimo obaveze i odgovornosti i podelimo deo tereta iako nismo članica EU“, rekao je Vučić i dodao da čeka da EU usvoji neku strategiju za rešavanje izbegličke krize koja je, kako je dodao, pokazala da je situacija na celom kontinentu prilično krhka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.