U trendu

U Beogradu privremeni prihvatni centar za migrante

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će na teritoriji Beograda biti napravljen privremeni prihvatni centar za migrante, u koji bi moglo da bude smešteno 2.000 do 3.000 ljudi.

Taj privremeni prihvatni centar biće nedaleko od autoputa, verovatno iza hotela „Nacional“, rekao je Vučić novinarima nakon što je u parku kod Beogradske autobuske stanice obišao migrante koji tu privremeno borave.

On je kazao da će migranti u tom parku dobiti ćebad, palene, hleb, mleko, a biće povećan i broj toaleta.

Vučić migrantima: Ovde ste dobrodošli, osećajte se sigurno

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas migrante koji privremeno borave u parku kod Beogradske autobuske stanice, raspitao se za njihove potrebe i obećao da će Srbija uraditi sve što bude mogla da se osećaju bolje.

„Uradićemo sve za vas, da budete sigurni kao u svom domu i uvek ste dobrodošli u našu zemlju“, poručio je Vučić migrantima.

Vučić je migrante pitao da li je sve u redu, a oni su mu odgovarali potvrdno.

Ekipe Crvenog krsta koje su sa premijerom podelile su im pakete u kojima su pelene, sokovi i voće, a predsednik vlade se raspitivao šta im još treba. Na putu ka boljem životu jedna od stanica brojnim migrantima su parkovi nadomak Železničke i Autobuske stanice, a, prema procenama, dnevno u tim parkovima boravi od 500 do 700 ljudi.

Od 1. januara kroz Srbiju je prošlo 90.000 migranata, a dnevno u našu zemlju uđe do 2.000 ljudi, od kojih najveći broj odmah napušta zemlju, saopšteno je pre nekoliko dana iz MUP-a Srbije.

Zajedno sa Vučićem, migrante obilaze i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Vučić: Nikome neću dozvoliti da ponižava Srbiju

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, reagujući na izjavu predstavnika EU da nisu nadležni za ukidanje dvojezičnosti u Vukovaru, da je Srbija čvrsto opredeljena za put u EU, ali da neće dozvoliti da bilo ko ponižava našu zemlju.

„Kada je u pitanju Srbija, izjašnjavali su se po mnogo manje važnim pitanjima i držali pridike. Oko temeljnih vrednosti EU, za koje se svi zalažemo – demokratija, sloboda, ljudska i manjinska prava nemaju reakciju na svoju državu članicu, a mešaju se u nešto što nema veze sa temeljnim vrednostima i to u zemlji koja još nije članica Unije“, primetio je Vučić.

Kako je rekao, Hrvatska je suverena zamlja, ali ovo su stvari o kojima mora da se govori.

„Zamislite da smo mi ukinuli u Beogradu ili Subotici latinicu, to bi bio skandal svetskih razmera“, rekao je Vučić, dodajući da će borba za prava srpskog naroda biti nastavljena.

„Nikada nećemo uskraćivati prava nekom drugom narodu kod nas. Koristite latinično, ćiriličko pismo, u Srbiji možete slobodno, ovo je slobodna i otvorena zemlja“, zaključio je Vučić.

Vučić: Razmišljam o vanrednim izborima

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da razmišlja o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, ali da konačna odluka nije doneta.

„Vidim da su se gospoda (lider DS Bojan) Pajtić i (lider SDA Sulejman) Ugljanin veoma obradovali izborima, moguće je da im ta želja bude uslišena“, rekao je Vučić i sa osmehom dodao:

„Vidite da ljudi to traže, a ja poštujem naše političke protivnike“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.