U trendu

Vučić: Na lokalne i pokrajinske izbore izlazimo samostalno

Predsednik Srpske napredne stranke (SNS), premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon sastanka s predstavnicima koalicije okupljene oko Socijalističke partije Srbije (SPS), da će stranke vladajuće koalicije na nacionalnom nivou na predstojeće lokalne i pokrajinske izbore izaći samostalno, jer „nemaju potrebe da prave predizborne koalicije“.

„Naše stranke nemaju potrebu da prave predizborne koalicije već će svaka stranka izaći sa svojim izbornim programom pred gradjane, a posle toga ćemo, pretpostavljam, u najvećem broju opština, u zavisnosti od rezultata, da vidimo da li ćemo moći da formiramo koalicije“, rekao je Vučić nakon sastanka sa predstavnicima SPS-a, Jedinstvene Srbije i Partije ujedinjenih penzionera Srbije.

Prema njegovim rečima nije bilo reči o postizbornoj koaliciji u pokrajini Vojvodini.

„Tehnički to nismo dogovorili, mada bi to bio najlogičnije, ako bismo dobili poverenje gradjana“, kazao je Vučić i dodao da treba videti da li će u Vojvodini ostati na vlasti oni koji tom pokrajinom vladaj već 16 godina.

Vučić je dodao da je na današnjem sastanku bilo reči o planovima i usaglašenosti ideja o budućnosti Srbije, o sprovodjenju ekonomskih i političkih reformi.

„Saglasili smo se da nastavimo s još većom snagom i energijom ekonomske reforme i punu stabilizaciju javnih finansija, reformu javnih preduzeća, restrukturiranje i privatizaciju 17 zaštićenih preduzeća i rešavanje problema u administraciji, odnosno pravljenje efikasnije javne uprave“, rekao je Vučić.

On je, takodje, rekao da je dogovoren nastavak politike približavanja Evropskoj uniji, uz održavanje dobrih odnosa sa Rusijom i Kinom.

„Pričali smo i o republičkim izborima. Ja sam, kao premijer, rekao da bih voleo da ih izbegnemo, ali da to zavisi i od atmosfere u društvu i drugih okolnosti. Kada vidite da se neko ne bavi ničim drugim nego lažima, onda ne možete nekada drugačije da odgovorite“, rekao je Vučić.

On je zahvalio partnerima iz koalicije Socijalistička partija Srbije (SPS), Partija ujedinjenih penzionera Srbije  (PUPS) i Jedinstvena Srbija (JS) na doprinosu i učešću u reformama.

Predsednik Socijalističke stranke Srbije Ivica Dačić smatra da stranke vladajuće koalicije mogu da osvoje od 60 do 70 odsto glasova, pa zbog toga nema razloga za zajedničke liste i ne postoji bojazan da te partije neće preći cenzus.

„Da citiram mog omljenog druga Tita, vlast koja ima ovakvu opoziciju ne treba da brine za svoju budućnost“, kazao je Dačić.

Komentarišući medijske napise da on hoće u opoziciju, Dačić je odgovorio da nije glup i da svako ko ga poznaje zna da to nije tačno.

„Mislite da Barselona hoće da izadje iz prve lige, ja se borim da budemo u prvoj ligi, nisam valjda toliko glup da radim na svoju štetu“, kazao je Dačić.

On je istakao velike rezultate koje je aktuelna vlada postigla i konstatovao da treba nastaviti takvu politiku oko koje postoji konsenzus.

„Mi se ovde nismo sastali zbog toga što postoji problem, već da bismo razgovarali o budućoj saradnji“, kazao je Dačić.

Predsednik PUPS-a Milan Krkobabić rekao je da ta partija pruža punu podrku ciljevima koje je pred sebe postavila vladajuća koalicija.

„Daćemo punu podršku, politički i praktično, da ti ciljevi budu dostignuti“, kazao je Krkobabić.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Markvić ocenio je da Srbija nikada nije bila više uvažavana na medjunarodnom planu i da interesovanje stranih investitora nikada nije bilo veće.

„Ja mislim da su oni u koloni u 2016. i 2017. čekaju da dobiju uslove da otvore fabrike u Srbiji i da se zaposle oni koj žele da rade i otvore fabrike i zaposle ljudi“, kazao je Marković.
  
Premijer Aleksanadar Vučić je obraćajući se novinaima demantovao navode predstavnika opozicije da Novu godinu nije dočaekao u Srbiji već u Dubajiu.

On je naveo da je 1. januara došao na posao, a konferenciju je završio u šaljivom tonu, rečenicom: „Vidimo se u Dubaiju“.

Razgovor predstavnika vladajućih stranaka trajao je jedan sat. Delegaciju SNS-a činili su pored predsednika partije i najviši funkcioneri – Nebojša Stefanović, Zorana Mihajlović i Bratislav Gašić.

U delegaciji koalicije SPS-PUPS-JS, pred Dačića, Krkobabića i Markovića, bili su i visoki funkcioneri SPS-a Aleksandar Antić i Dijana Vukomanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.