U trendu

Vučić: Ne želim da kvarim prijateljstvo s Nemačkom

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da bi pre napustio vladu, nego da pokvari prijateljstvo sa Nemačkom.

Vučić je za današnje izdanje lista Kurir naglasio da neće odustati od evropskog puta, ali i da neće dopustiti da se Srbija ucenjuje.

„Pre ću otići iz Vlade Srbije, nego da pokvarim prijatljestvo sa Nemačkom“, kratko je rekao Vučić za list, povodom navoda da je Nemačaka uložila amandman na platformu o poglavlju 35 kojim se od Srbije traži da ukine svoje institucije na Kosovu i umesto administrativnih linija postavi granice.

Vučić će povodom platforme za poglavlje 35, ali i zahteva Kosova za članstvo u Unesko danas razgovarati sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejem i drugim crkvenim velikodostojnicima. Sastanku će prisustvovati i ministri pravde, unutrašnjih i spoljnih poslova.

Premijer Srbije na tu temu juče je obavio konsultacije sa predsednikom države Tomislavom Nikolićem.

Ambasador Nemačke u Beogradu Aksel Ditman rekao je juče da Nemačka ne traži od Srbije priznanje Kosova, kao uslov za otvaranje pregovaračkih poglavlja.
 
„Poznato je da se Nemačka unutar Evropske unije zalaže da, između ostalog, poglavlje 35 u pregovorima Srbije o članstvu u Evropskoj uniji bude otvoreno sada. Neosnovane su izjave da EU ili Nemačka od Srbije u tom kontekstu traži priznavanje Kosova. Nema dodatnih uslova“, kazao je Ditman za B92.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)