U trendu

Vučić: Neko u Evropi mora da donese sveobuhvatno rešenje za izbeglice

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da od EU očekuje da donese odlučno i sveobuhvatno rešenje migrantske krize a da će Srbija ispuniti sve što se od nje očekuje po tom pitanju.

Vučić je na konvenciji Evropske narodne partije u Madridu ocenio da evropsko rešenje migrantske krize ne može da se svede na situaciju u kojoj su sve izbeglice odjednom u Srbiji, „dok svi oko nas podižu zidove“.

„Neko u Evropi mora da preseče i kaže ovo je naš put i tim putem idemo. To sam tražio od Evrope i na tome insisitiram. Kažite nam šta je naš put a Srbija će na najbolji mogući način obaviti svoj posao“, kazao je premijer.

Prema njegovim rečima, samit koji Evropska komisija organizuje u nedelju u Briselu o migrantskoj krizi, mora doneti određene zaključke.

„Šta će Srbija da radi ako nam svi zatvore granice? Mi nećemo zatvarati granice ali neko mora konačno reći šta je evropsko rešenje. Takav stav je naišao na široku podršku svih prisutnih“, kazao je Vučić dodajući da će uoči skupa u Briselu, razgovarati sa premijerima Bugarske i Rumunije, Bojkom Borisovim i Viktorom Pontom na sastanku u Sofiji.

Komentarišući učešće na konvenciji Evropske narodne partije, Vučić je kazao da su svi prisutni „pozitivno govorili“ o Srbiji, njenim ekonomskim reformama i saradnji sa zemljama regiona.

„Srbija je bila uvažena i poštovana u danu koji za nas nije lak. Razgovarali smo o regionalnoj saradnji, koju i pored problema u vezi prijema Kosova u Unesko, moramo dalje razvijati i uspostavljati što bolje odnose sa našim komšijama Hrvatima, Bošnjacima i svima drugima“, rekao je predsednik Vlade.

Vučić je dodao da su prisutni posebno pohvalili ekonomske reforme Srbije zbog kojih, kako je rekao, našu zemlju danas porede sa Portugalom, Španijom, Irskom i Estonijom.

„Jasno je da Srbija ima dobru budućnost jer kad preduzimate ozbiljne mere, posle njih dolazi dobar rezultat“, ocenio je premijer.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.