U trendu

Vučić: Nisam imao snage za javna preduzeća i sportske klubove

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je veoma zadovoljan što su u 2015. sporiji rast od Srbije imale samo 23 od 184 države, ali priznaje da nije imao snage da reši stanje u javnim preduzećima, kao ni da privatizuje sportske klubove.

Vučić u intervjuu NIN-u kaže da je Srbija prošle godine imala veći rast od Italije i od mnogih zemalja Evropske unije i ne mnogo manji od Švajcarske.

Bilo bi, kaže premijer, čudo da uz pad potrošnje imamo nikakav rast, koji smo bazirali na izvozu i investicijama, a ne, kao neke zemlje regiona, na povećanju javne potrošnje, gradnji jednog auto-puta ili gradnji kuća koje se finansiraju doznakama iz inostranstva.

Zato Svetska banka smatra da je Srbija na dobrom putu, da je naš rast najstabilniji“, rekao je Vučić u predizbornom intervjuu beogradskom nedeljniku.

Priznaje, pak, da nije imao dovoljno snage da sredi stanje u javnim preduzećima.

„Stanje je bolje nego što je bilo, ali još nije dovoljno dobro. To nema veze sa partijama, ni sa bilo čim drugim. Za to je potrebna samo snaga“, rekao je premijer i svog sagovornika zapitao: hoćete li, kad krene štrajk u Kolubari ili negde drugde da kažete da taj štrajk nije opravdan i da Vučić zbog toga zaslužuje podršku.

Sagovornik mu je na to odgovorio da nema problem da to kaže.

„Zanam, ali bi svi drugi rekli: Evo, Vučić je za sve kriv“, kazao je premijer i dodao: „Hvala vam na tome. E, zato nisam imao snage! Kao ni za privatizaciju sportskih klubova, iako je to veoma važno“.

Premijer je ponovio da RTB Bor neće biti zatvoren posle 31. maja, te podsetio da problemi u tom basenu traju već 20 godina, a da je on premijer tek dve godine.

Na konstataciju da je generalni direktor Blagoje Spaskovski menjao stranke, ali je sve vreme na čelu RTB-a, premijer kaže da je to političko pitanje i da ne treba brinuti, jer kada se bude donosila odluka o budućnosti kombinata, niko se neće rukovoditi politikom.

Upitan za FAP za koji je ranije rekao da će ta fabrika dobiti strateškog partnera, premijer kaže da i dalje radi na tome, da je sa finskim Sisuom bio problem jer nisu dobijene garancije kako će se potrošiti naših 25 miliona evra.

„Jesam li ja kriv za to? I Zašto? Da mi nisu ostavili fabriku u kojoj se proizvodi “porešei“, koja radi kao švajcarski sat? Još se nadam da je nešto moguće, sad razgovaramo sa Česima i Rusima… „, nzapitao je premijer.

Vučić je potvrdio da sa Železarom još nije sve završeno dok se, kako je rekao, početkom naredne sedmice ne potpiše ugovor, a upitan šta će biti sa Telekomom, premijer je ponovio da je greška što nije prodat.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar