U trendu

Vučić otkrio detalje razgovora s Mogerinijevom i Tačijem u Sofiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je u Sofiji da je u razgovoru s šeficom diplomatije EU Federikom Mogerini ponovio da je Srbija spremna za dijalog u svakom trenutku, ali da su preduslov za to da se sprovedu potpisani sporazumi iz Brisela i formira ZSO, te da bude jasno iskazano da druga strana takođe pristaje na kompromise.

„Da dolazimo na dijalog, možete da ga zakažete kad hoćete, ali prvo da se završi započeti proces i formira ZSO, a drugi je uslov da je druga strana spremna na kompromisne razgovore. A da dolazimo na razgovore i da nam drže pridike o teritoriji, a samo ih teritorija zanima… to su stvari koje smo postavili na jasan način“, poručio je Vučić.

Upitan da li je razgovarao s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, koji je takođe imao susret s Mogerinijevom, Vučić je rekao da je razmenio nekoliko kurtoaznih rečenica i „to je to“.

EU očekuje definitivan napredak u normalizaciji odnosa

Evropska služba za spoljne poslove saopštila je posle sastanka Mogerinijeve sa Vučićem i Tačijem da su dvojica lidera potvrdila svoju spremnost da nastave intenzivan rad sa visokom predstavnicom kako bi došli do sveobuhvatne normalizacije odnosa, što je „ključni element transformacije celog regiona“.

U sedištu Evropske diplomatske službe u Briselu navode da je Mogerinijeva sa Vučićem i Tačijem u Sofiji razgovarala u kontekstu nastavljenog posredovanja u dijalogu Beograda i Prištine.

„Uzevši u obzir važnost koju EU pridaje odnosima sa Zapadnim Balkanom, i to posebno ove godine, važno je da se napravi definitivan progres u nastupajućem periodu kako bi i Srbija i Kosovo mogli da napreduju u svojim evropskim težnjama“, zaključeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.