Vučić otkrio karte — šta EU traži od Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne deli stav predsedavajućeg spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta i izvestioca za Srbiju Dejvida Makalistera da je vladavina prava ključna oblast za napredak Srbije na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

„Ključno pitanje je Kosovo, a drugo ključno je odnos Srbije prema Rusiji, a ne vladavina prava, mada zapadni političari to uvek izvuku“, rekao je Vučić novinarima u zajedničkom obraćanju posle razgovora sa Makalisterom i ukazao da, recimo, niko iz EU ne pita ko će, na primer, biti šef Agencije za borbu protiv korupcije.

Predsednik Srbije je, odgovarajući na pitanje šta ga najviše brine kada je u pitanju vladavina prava, rekao da se ključne oblasti na putu ka EU tiču Kosova i Metohije, potom spoljne politike i tek potom vladavine prava, a da ga „glava najviše boli“ zbog odnosa Beograda i Prištine.

„Samo Srbija ima Poglavlje 35. Zato je i važan naš interni dijalog o Kosovu i Metohiji, jer, dok nema napretka u odnosima po tom pitanju, nema napretka na putu ka EU“, rekao je Vučić.

„Niko nas ne pita ko će biti šef Agencije za borbu protiv korupcije“, primetio je predsednik, nastojeći da ilustruje ocenu da nije vladavina prava ta koja se vidi kao ključna za napredak Srbije ka EU.

Podsetio je da neke zemlje članice EU, naročito 2007, poput Bugarske i Rumunije, nisu bile spremnije za članstvo nego što je to sada Srbija.

„Ali, to je stvar EU“, rekao je i istakao:

„Ja, međutim, ne vidim drugi put za Srbiju do puta u Evropsku uniju“.

(Sputnjik)

4 komentara
 1. Balkan

  Vladavina prava je najbitnija stvar ne zbog EU nego zbog gradjana ove drzave, a o odnosima sa Rusijom pa mi smo neutralni i po tom osnovu i Rusija i Amerika treba da imaju ist tretman. Sto se Kosova tice pa ne moramo da pristanemo na poglavlje 35 i EU ako je to uslov uslova, ali vladavina prava za nas gradjane je najbitnija.

 2. Miki 75

  Ma daće taj i Kosovo, samo da ne diraju vladavinu prava!

 3. sima

  Ma kakva vladavina prava- rece „najbolji student prava u istoriji“!?

 4. Dragan

  A to je sad Vucicu prioritet odjednom vladavina prava? Pa sve je to povezano i Kosovo i Rusija i naravno vladavina prava. Nema vise sibicarenja, to je njegov problem.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike