U trendu

Vučić: Plenković ima otvoren poziv da poseti Srbiju

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Davosu da hrvatski premijer Andrej Plenković ima otvoren poziv da poseti i Srbiju i da Beograd i Zagreb treba da gledaju u budućnost i da razgovaraju jer su n na „razgovori uvek razgovori lekoviti“.

„Andrej Plenković ima otvoren poziv s moje strane da poseti Beograd kada to želi. Plenković je dobrodošao u Beograd ili u bilo koje drugo mesto u Srbiji, kao i hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, rekao je Vučić u Davosu gde će danas s hrvatskim premijerom učestvovati na panel diskusiji o jugoistočnoj Evropi i EU.

U razgovoru s novinarima Vučić je ocenio da ima mnogo pitanja koja Srbija i Hrvatska treba da rešavaju ali da ih treba rešavati u direktnim i otvorenim razgovorima.

„Za razliku od hrvatskih političara ne želim unapred da govorim o svim stvarima koje bi Srbija mogla da stavlja na teret svojim susedima. Želim da mi prvo o tome razgovaramo otvoreno i da onda vidimo šta možemo da rešimo a šta ne možemo“, dodao je.

Na pitanje koje će biti njegove glavne poruke na panelu na kojem učestvuje i Plenković, Vučić je kazao da je važno da se sačuva stabilnost u regionu i da se razgovara jer su „razgovori uvek lekoviti“.

On je rekao da zna da je „nepopularan u Hrvatskoj“ i da ima više tekstova o njemu u hrvatskoj nego u srpskoj štampi. „Mogu da zahvalim na tome, ali u svakom slučaju moje je da štitim interese Srbije, ali ni u jednom trenutku da ne ugrozim ni interese Hrvatske. A naš zajednički interes je sačuvamo mir u regionu“, kazao je.

Vučić je dodao da je Hrvatska za Srbiju „važna zemlja“ i da je „dobro da je Plenković rekao da je za Hrvatsku važna i Srbija”.

Na pitanje da li je dobro da dodje do bilateralnog susreta (Srbija-Hrvatska) pre izbora (u Srbiji), Vučić je ponovio da je „svaki razgovor, što pre dodje, dobar jer posle njega dolazi novi razgovor“.

„Čak i da ništa, ni jedno pitanje ne rešimo razgovor je dobar i lekovit, jer znamo da problemi moraju da se rešavaju razgovorom… Dok razgovarate znate da neće doći do oružanih incidenata“, dodao je.

Vučić je zamolio novinare i u Srbiji i u Hrvatskoj da to imaju u vidu i da vode računa da treba popraviti odnose i postići dijalog izmedju Hrvatske i Srbije. „Najlakše ćete da prodate novine i da imate gledani program ako opsujete majku Vučiću. Super, ali ja pitam šta je rezultat. Jeste me ubedili da nešto promenim u politici ? Ili ste napravili nešto dobro za svoju zemlju? Niste ništa. i obrnuto“, rekao je Vučić.

„Dakle, cilj i suština je da razgovaramo. I deset puta da razgovaramo bez ikakvih rezultata, jedanaesti put će biti rezultata…. Makar se razmimoilazili u mišljenjima, makar imali mnogo neslaganja kao što ih imamo u pogledima na prošlost… Mi se apsolutno ne slažemo sa onim što se govori u Hrvatskoj i obrnuto, ali šta da radimo…. teba gledati u budućnost i taj pogled u budućnost treba da ozdravi naše odnose“, rekao je Vučić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar