U trendu

Vučić: Prijatelji smo i s Turskom i s Rusijom, tako će i ostati

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija suverena država koja ima prijateljske odnose i sa Ruskom Federacijom i sa Turskom i da će nastaviti da vodi svoju politiku u skladu s tim.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara posle sastanka sa premijerom Turske Ahmetom Davutogluom o tome kakav je njegov stav povodom sukoba te države i Rusije zbog obaranja ruskog aviona, rekao da je Srbija mala zemlja, a on običan čovek koji ne čezne da rešava velike svetske probleme.

„Dobro znam gde nam je mesto u svetu. Imamo dobre i prijateljske odnose sa Ruskom Federacijom i sa Turskom i tako ćemo da nastavimo“, poručio je Vučić.

On je dodao da je Srbija srećna, ponosna i da se ne stidi što su joj prijatelji i Rusija i Turska.

„Želeli bismo da se svi problemi između Rusije i Turske reše na najbolji mogući način. Srbija bi se tome svakako obradovala“, rekao je Vučić

On je poručio da će Srbija nastaviti da ima dobre odnose sa obe zemlje.

„Srbija je suverena i nezavisna država i vodi svoju politiku, i u skladu s tim se tako i ponašamo“, zaključio je Vučić

Dogovoren srpsko-turski forum

Vučić je najavio da će Srbija i Turska osnovati Savet na najvišem nivou, koji će voditi dvojica premijera, a koji bi trebalo da pomogne još intenzuivnijoj saradnji dveju zemalja i pozvao turske investitore da ulažu u Srbiju obećavši im uvek za nijansu bolje uslove od onih koje ponude druge zemlje.

Vučić je, u izjavi za medije posle bilateralnog sastanka sa premijerom Turske Ahmetom Davutogluom, rekao da je na sastanku bilo reči o svim važnim bilateralnim i regionalnim pitanjima, kao i da su dogovoreni mehanizmi saradnje dveju zemalja koje bi trebalo da donesu napredak.

„Osnovaćemo savet na najvišem nivou, koji će da vode dvojica premijera, iz oblasti u kojima imamo najveću i najupečatljiviju saradnju. Vodiće ih ministri iz tih oblasti, a gotovo stalno ćemo da se stastajemo“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima Turska ima takvo telo sa Bugarskom i Grčkom.

„Imaće i sa Srbijom, jer mislimo da možemo mnogo toga da zajednički napravimo i uradimo“, rekao je Vučcić.

Vučić je rekao da Srbija želi da unapredi ekonomske odnose sa Turskom i privuče još veći broj turskih investitora, podsetivši da je vlada donela odluku da pruži subvencije za turske investirore, koji najviše dolaze u nerazvijeni deo Srbije na jugu – pčinjski, jablanički, nišavski, pirotski okrug.

Premijer je rekao da će večeras biti održan jedan od najvećih bilateralnih biznis foruma, koji će okupiti oko 500 zvanica, odnosno 137 predstavnika turskog biznisa i oko 300 zvanica iz Srbije, a na kojem će biti reči o ulaganjima i unapređenju saradnje.

Vučić je rekao da Srbija očekuje u 2017. godinu međusobnu razmenu od više od milijardu dolara i dodao da bi veće turske investicije mogle da nas približe tom broju i tokom sledeće godine.

On je poručio turskim biznismenima i premijeru da Srbija može da ponudi najbolje uslove u regionu.

„Sve što ponudi neka zemlja turskim investirorima, Srbija će za jedan dolar da ponudi više, svoje usluge i sebe kao bolje mesto za investiranje“, rekao je Vučić i naglasio da je Srbija spremna za takmičenje i konkurenciju.

On je čestitao turskom premijeru na odluci da se poveća minimalna zarada u Turskoj za 30 odsto, navodeći da će to da dovede još investitora u Srbiju.

„Kad ozdravimo i ojačamo srpsku privredu, i mi ćemo to da uradimo“, rekao je Vučić navodeći da je za Srbiju velika čast što je  naša zemlja druga ili treća na listi zvaničnih poseta premijera Turske.

On je naveo i da je broj turskih turista ove godine dostigao 57.000, da se za doček Nove godine očekuje oko 4.000 turista iz te zemlje, te da očekuje da se taj broj u sledećoj godini udvostruči.

Navodeći da se danas razgovaralo o važnim infrastrukturnim projektima, enegetici, rudarstvu, Vučić je najavio da će sutra u Srbiju doći i predsedavajući Savetu ministara BiH Denis Zvizdić, sa kojim će on i Davutoglu posetiti Novi Pazar.

Davutoglu: Srbija ponudila turskim investitorima dobre uslove

Premijer Turske izjavio je da između Srbije i Turske postoje veoma važni istorijski odnosi i da je važno da se dobri bilateralni odnosi dve zemlje još više poprave.

Davutoglu je rekao da će turskoj vladi biti čast da sa Srbijom napravi aranžman koji već ima sa Bugarskom i Grčkom, o Savetu na najvišem nivou.

„Na nivou vlada vodićemo razgovore i sastanke u narednom periodu iz različitih oblasti i u vezi s tim očekujem Vučićevu posetu našoj zemlji. Važno je da se bilateralni odnosi dve zemlje još više poboljšaju“, istakao je Davutoglu.

Prema njegovim rečima cilj je da se obim trgovine od 780 miliona dolara u 2014. poveća na milijardu dolara u 2016.

„Mogućnosti koje je Srbija ponudila turskim investitorima je zaista dobra. Ovde sam došao sa 130 poslovnih ljudi iz Turske, iako je bilo veoma teško da se organizuje ovakav susret na kraju godine“, rekao je Davutoglu.

On je podsetio da je u Srbiju dolazio već deset puta, ali da mu je ovo prva poseta kao premijera i istakao da, bez obzira na geografsku udaljenost, ne postoje granice između suseda.

Davutoglua dočekao srpski premijer ispred Palate Srbija

Davutoglu je stigao ranije danas u dvodnevnu posetu Srbiji, gde ga je ispred Palate Srbija dočekao premijer Aleksandar Vučić.

Davutoglu je dočekan uz najviše državne i vojne počasti, intoniranje himni i Gardu Vojske Srbije.

Kako je planirano, Davutoglu će se tokom dvodnevne posete sastati sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković, a zatim učestovati na sprsko-turskom poslovnom forumu, na kojem će biti predstavljene mogućnosti za investiranje turskih kompanija u Srbiji.

Na forumu će biti predstavljeni potencijali, mehanizmi i projekti za moguće investicije turskih kompanija u Srbiji, kao i uspešno realizovane investicije Halkbanke u našoj zemlji Srbiji.

Davutoglu je uoči posete Srbiji izjavio je da njegova zemlja ohrabruje i da će nastaviti da ohrabruje turske firme da više investiraju u Srbiji, dodajući da je za to potreban i dodatan napor Beograda i Ankare.

„Kao turski premijer uveravam vas da, sa razvojem pravnog sistema koji je kompatibilan sa slobodnom i kompetitivnom tržišnom privredom, ohrabrujemo i nastavićemo da ohrabrujemo naše firme da više investiraju u Srbiji. Međutim, naše firme koje su često i deo multinacionalnih partnerstava investiraće samo ako postoji povoljna, efikasna i fer klima za investiranje“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)