U trendu

Vučić: Prijem SNS u EPP dobra vest i za Srbiju

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je prijem Srpske napredne stranke (SNS) za pridruženog člana Evropske narodne partije (EPP) važan za tu stranku ali i za državu Srbiju jer su u tom bloku najmoćnije evropske partije.

Vučić, koji je i predsednik SNS, je ocenio da su „u Evropskoj narodnoj partiji najmoćnije stranke, od Demohrišćanske unije (CDU) nemačke kancelarke Angele Merkel, preko francuskih republikanaca, do partije Viktora Orbana i Marijana Rahoja“.

Kako je podsetio, evropski narodnjaci vladaju u 80 do 90 odsto država Evrope.

Politička skupština EPP primila je juče SNS za pridruženu članicu te grupacije.

Vučić i gradonačelnik Astane Aset Isekešev otvorili su danas ulicu Nikole Tesle u prestonici Kazahstana, a Vučić je ocenio da je velika čast što je jedna ulica u prijateljskoj zemlji dobila ime najvećeg srpskog naučnika.

Na kraju trodnevne posete Kazahstanu, Vučić je rekao da su za Srbiju „otvorena brojna vrata budućim poslovima“ kod „prijateljskog naroda, prijateljskog predsednika, premijera i vlade“.

„Ljudi i narodi sa istoka, sem racionalnih ekonomskih veza uvek rade na uspostavljanju realnih prijateljstava. Kao što smo mi otkrili spomenik Žambilu Žabajevu, njihovom najvećem pesniku, oni su želeli da predstave svom gradu i zemlji najpoznatijeg Srbina, najučenijeg, najvećeg srpskog naučnika svih vremena, a to je Nikola Tesla. To je za nas velika čast“, rekao je Vučić, koji je na ceremoniji otkrivanja table s imenom Ulice Nikole Tesle govorio na ruskom jeziku.

Vučić je u izjavi na kraju posete preneo zahvalnost kazahstanskom rukovodstvu što poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije rekavši da to „pokazuje da poštuju državu Srbiju i da je vole“.

Kao posebno značajan Vučić je istakao ekonomski aspekt posete rekavši da „istok Evrope, kao i Balkan postaje najbolje mesto za rast u Evropi“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar