U trendu

Vučić: Produžavanje pritvora – kršenje prava i ponižavanje Srba

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da je produžavanje pritvora lideru Građanskih inicijativa SDP Oliveru Ivanoviću kršenje njegovih osnovnih ljudskih prava i dalje ponižavanje i pritisak na srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je Ivanoviću pritvor produzavan već više puta iz potpuno neobjašnjivih i nepoznatih razloga, iako ga nijedan svedok nije teretio, niti ima mogućnost da utiče na svedoke ili da pobegne, a postoje i garancije vlade Srbije da će biti dostupan tužiocima Euleksa.

„Niko ne razume zašto to rade, osim da bi se vršio dalji pritisak i ponižavanje srpskog naroda na KiM“, rekao je Vučić.

On je naveo da je do sad Vlada Srbije bila oprezna, da je više ćutala nego govrila, jer je smatrala, priznajući evropsko pravosuđe, da sačeka.

„Ali ovo sa beskonačnim produžavanjem pritvora više nema nikakvog smisla“, rekao je Vučić.

Premijer je rekao da država nema problema sa nastavkom procesa, ali da ima sa kršenjem osnovnih ljudskih prava i narušavanjem pozicije Srba na KiM

Ivanoviću je juče produzen pritvor do 6. oktobra, a danas je počeo štrajk glađu u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici, tražeći da mu se omogući odbrana sa slobode.

Vučić će predložiti zajednilki dan sećanja na žrtve

Premijer Aleksandar Vučić predložiće na predstojećoj konferenciji o zapadnom Balkanu u Beču, zajednički dan sećanja na žrtve sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

On je, na konferenciji za štampu, kazao da će na skupu 27. avgusta u Beču, ali i pre toga, predložiti svim liderima čije su zemlje učestvovale u sukobima na prostoru bivše Jugoslavije, da kod nas na Zapadnom Balkanu pronađemo jedan zajednički dan sećanja na sve žrtve, koje ne bismo razlikovale po nacionalnoj pripadnosti.

Prema njegovim rečima svako bi mogao da pokaže jednako poštovanje prema žrtvama i svi bismo znali da su žrtve postojale na svim stranama.

Vučić je, inače, izrazio zadovoljstvo zbog načina na koji su građani i Republika Srbija obeležili 20-ogodišnjicu velike tragedije u kojoj je ubijeno više od 2.000 Srba i u kojoj je proterano više od 250.000 ljudi.

„Mi smo to uradili na način da nikoga nismo vređali, nikom preteli i ništa loše govorili. Na državnim proslavama nikakvih inciidenata nije bilo, niti će ih biti, jer se mi sa poštovanjem odnosimo i prema našim komošijama i prema njihovim žrtvama. Ne može da se poredi šta će da uradi neko drugi koga država ni na koji način ne kontroliše“, istakao je on.

On je apelovao na očuvanje regionalne političke stabilnosti i nastavak pomirenja u regionu, kao i iskrenih i suštinskih razgovora o problemima prošlosti, ali i na građane da se okrenu životnim problemima – ekonomskim reformama, onome što predstavlja budućnost za nas i našu zemlju.

„Od mržnje i iskopavanja rana iz prošlosti ne možemo i nećemo moći da živimo“, poručio je Vučić.

Poštujem Nikolića, siguran sam da ne razmišlja o novoj stranci

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da ima puno poverenje u predsednika Srbije Tomislava Nikolića, i odbacio medijske špekulacije da Nikolić razmislja o formiranju nekakve nove stranke.

Premijer je, na konferenciji za štampu, kazao da ima puno poverenje u predsednika Nikolića, kao što i šef države ima u njega.

„Sasvim sam uveren i siguran da mu nije ni na kraj pameti da osniva bilo kakve političke stranke“, naglasio je Vučić.

On je rekao da se Nikolić uvek korektno ponašao prema njemu, i da je podržao teške reformske mere vlade, iako je mogao da ih kritikuje.

To su stvari, prema njegovim rečima, koje se ne zaboravljaju i na čemu mu je zahvalan.

„Imam puno poštovanje prema Nikoliću i ne bavim se uopšte političkim strankama. Nisam ni na vrata svoje stranke ušao četiri meseca. Ima mnogo problema u zemlji sa kojima se moramo suočiti i rešavati. Izvinjavam se što nemam vremena za stranačke priče“, zaključio je Vučić.

(Tanjug)

Priključite se diskusiji o Oliveru Ivanoviću.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar