U trendu

Vučić: Smena Gašića zbog pristojnosti, ne rezultata

Premijer Aleksandar Vučić zatražio je danas od poslanika da potvrde njegovu odluku o razrešenju ministra odbrane Bratislava Gašića, zbog pristojnosti i učtivosti koja se od ministara očekuje, a ne zato što spori njegove rezultate.

Vučić je, govoreći pred poslanicima u skupštini, rekao da je predlog za razrešenje Gašića po svemu redak i „gotovo neuobičajen zahtev“.

„Podneo sam zahtev zbog jedne izjave, ali zato što je to mnogo više od te jedne izjave i jedne uvrede“, rekao je Vučić dodajući da nikome neće da se zbog toga pravda, ni sebi, niti poslanicima.

Vučić je naglasio da se od ministara zahteva učtivo, moralno i pošteno ponašanje.

„Odluku o razrešenju Bratislava Gašciha s mesta ministra potpisao sam zato što naše društvo mora biti pristojno, a Srbija pristojna, normalna i moderna država“, rekao je premijer.

„Tražim od vas da tu odluku potvrdite zbog učtivosti, moralnosti, poštenja i poštovanja, koje moramo da pokažemo prema drugima“, rekao je Vučić i dodao da samo pristojnost može da nam pomogne da nam život ne liči na rijaliti i „balkansku krčmu“.

Činjenica da je nepristojnost pokazao jedan od njegovih najbližih saradnika, kako je rekao, navela ga je na razmišljanje i o sopstvenoj odgovornosti i o tome koliko se poštujemo i koliko poštujemo i one koji su van našeg života, a žene su.

„Pristojnost je nešto što se traži od svih nas i ovde i u svakom drugom prostoru. To je naša obaveza, utoliko ukoliko želimo da živimo u zemlji u kojoj ćemo poštovati sve druge i oni nas. To je model koji ćemo pružiti svim građanima“, poručio je premijer.

Prema njegovim rečima, ponašanje ministara istovremeno daje i okvir i ritam društvu, koje će i samo biti onoliko pristojno, koliko su pristojni članovi vlade.

„Zato i naše odluke moraju da budu pristojne, i zato – i samo zato, potpisao samo odluku o razrešenju koju sam pre više od mesec dana doneo, a koja je danas pred vama“, rekao je Vučić poslanicima dodajući da od njih očekuje da tu odluku i potvrde.

On je, međutim,  naglasio da rezultate koje je Gašić postigao na mestu ministra odbrane ne spori, jer su oni, primetio je, jako dobri.

„Gašić je uradio mnogo i za ministarstvo i za vojsku i za namensku industriju“, konstatovao je premijer.

Poslanici podržavaju smenu Gašića – razlozi različiti

Poslanici SPS i NS podržaće predlog premijera Aleksandra Vučića za smenu ministra odbrane Bratislava Gašića, zbog toga što ministri svojim izjavama moraju da pruže primer celom društvu, dok će poslanici opozicije to učiniti zbog afere helikopter i što se izvinio novinarki „kad je shvatio da su kamere uključene“.

Šef poslanika SPS Đorđe Milićević izjavio je danas da će ta stranka prihvatiti susugestiju premijera za smenu Gašića, ali i predlog da poslanici moraju da budu primer za čitavo društvo.

„Podržavamo razrešenje, ali ne zato što nije dobro radio, već zato što ministri svojim izjavama moraju da budu primer celom društvu“, istakao je on.

Milićević je naveo da je potrebno da se iz javnog diskursa izbaci sve negativno što može da se definiše kao nasilje, kako bi Srbija postala pristojna zemlja u kojoj će se pristojno komunicirati.

Prema njegovim rečima, ovo je prva vlada koja nije bežala od ogovornosti, „nisu se skrivale greške i plasirale laži da se pokriju bilo čije brljotine“

„I to je suština priostojnosti, pošteno raditi i biti odgovoran“, ukazao je on.

Šef poslanika SPS je naveo da je mišljenje te stranke da je i Gašić pošteno i odgovorno radio svoj posao, te da je radio bar 10 puta više i bolje od onih koji ga kritikuju.

Toj tvrdnji u prilog, Milićević je naveo da je Gašić imao jasnu viziju o razvoju sistema odbrane, da Vojska Srbije uživa ogromno poverenje i da je položaj i standard pripadnika vojske poboljšan,a u namenskoj industriji je u prošloj godini uposleno preko 1.000 ljudi.

Takođe, u skladu sa vojnom neutralnošću Gašić je gradio bolje odnose i sa Istokom i Zapadom.

Dubravka Filipovski izjavila je da će poslanička grupa Nove Srbije podržati predlog premijera o razrešenju, ali ne zato što, kako je navela Gašić nije imao zapažene rezultate, već zato što je zbog umora ili okolnosti, rekao novinarki nepristojnu rečenucu.

Ona je rekla da želi da, kao članica skupštinskog odbora za obranu i unutrašnje poslove ukaže i na dobar rad Gašića i saradnika, koji su tom odboru podnosili izveštaje o rezultatima rada.

Gašić je u 2015, kako je navela, ostvario rezultat u izvozu naoružanja od 1,1 milijardu dinara, a prema ugovorima koje je već potpisao za ovu godinu, ta cifra je povećana za 400 miliona.

Filipovski je dodala da je više od 900 vojnika dobilo krov nad glavom 2015, a od 2012. do danas rešeno je ukupno 4.082 stambena pitanja pripadnika Vojske Srbije.

Prema njenim rečima, od 2012. do danas vojska je učestvovala u 97 međunarodnih vežbi, 33 sa SAD-om, šest sa Rusijom i 58 sa zemljama EU, a za dve vežbe, Srbija je bila domaćin.

„Zbog umora, raznih okolnosti, izletela mu je rečenica kojom je uvredio novinarku, ali je dobro što se odmah izvinio i pokajao“, rekla je Filipovski.

Marko Đurišić ispred poslanika Socijaldemokratske stranke-Zajedno za Srbiju-Zeleni Srbije poručuje da, ako se želela pokazati politička pristojnost, Gašić je trebalo da se izvini novinarki odmah, „a ne tek uveče kada je shvatio da je sve snimljeno i kada je njegova izjava postala tema u javnosti“.

On je rekao da će te stranke glasati za razrešenje Gašića, ali zato što nije rasvetljena afera helikopter, šta su radili pripadnici u obezbeđenju brata premijera i gradonačelnika Beograda, što nije rasvetljeno nezakonito praćenje predstavnika političkih stranaka od strane VBA, što nije dobijen odgovor o aferi prisluškivanja, i zbog vređanja novinarke, kao i što se ministar izvinio tek nakon što je to postala tema.

Đurišić je kritikovao premijera što je rekao da odbija da sluša kritike na račun pada helikoptera, i dodao da se u Skupštini nije raspravljalo o sukobu žandarmerije i Kobri koje su čuvale brata šefa srpske vlade.

On je kazao da se čeka na razrešenje raznih afera već godinama i da ne veruje da je politika koja se vodi poslednje četiri godine nije politika koja vodi Srbiju u boljitak.

Počela sednica, jedina tačka razrešenje Gašića

U Skupštini Srbije počela je sednica na kojoj će poslanici debatovati o predlogu premijera Aleksandra Vučića za razrešenju ministra odbrane Bratislava Gašića.

Sednici prisustvuju premijer Vučić, Gašić o čijem razrešenju se raspravlja, kao I ministri za rad, zapošljavanje, socijalna I boračka pitanja Aleksandar Vulin, ministar finansija Dušan Vujović.

Premijer je u subotu uputio Skupštini Srbije pismo sa zahtevom da na vanrednom zasedanju parlamenta 5. februara bude razmatran njegov predlog za razrešenje ministra Gašića.

Vučić je istovremeno ovlastio ministra finansija Dušana Vujovića da obavlja funkciju ministra odbrane do izbora novog ministra.

Poslanici danas o Gašićevom razrešenju

Poslanici Skupštine Srbije razmatraće danas predlog za razrešenje ministra odbrane Bratislava Gašića, skoro dva meseca od najave da će on biti smenjen.

Gašić je 6. decembra prošle godine u Trsteniku novinarki B92 Zlatiji Labović uputio seksističku poruku.

Uvreda je izazvala brojne kritike novinarskih udruženja i javnosti, a premijer Aleksandar Vučić najavio je da će Gašić zbog toga biti smenjen.

Vučić je 30. januara potpisao zahtev za razrešenje Gašića i ovlastio ministra finansija Dušana Vujovića da obavlja dužnost ministra odbrane do izbora novog. Prema Poslovniku o radu parlamenta, predlog za razrešenje premijer podnosi predsednici Skupštine u pisanom obliku i ima pravo da ga obrazloži.

Gašiću će mandat prestati ukoliko predlog za njegovo razrešenje podrži većina, odnosno najmanje 126 poslanika u Skupštini Srbije.

Prema Zakonu o vladi, ukoliko parlament smeni Gašića, premijer treba da u roku od 15 dana, od dana prestanka mandata, predloži parlamentu novog ministra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.