U trendu

Vučić: Srbija stabilna zemlja na evropskom putu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija stabilna zemlja na evropskom putu, koja ekonomski napreduje i bezbednosno je sigurna.

„Srbija je jedan od stubova regionalne stabilnosti, nalazi se čvrsto na evropskom putu“, rekao je Vučić na konferenciji u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu povodom predstavljanja rezultata prvih 100 dana rada Vlade Srbije.

On je rekao da je Srbija „jedan od stubova regionalne stabilnosti“.

Vučić rekao je da su najvažniji rezultati Vlade Srbije za 100 dana rada puna fiskalna stabilnost, sigurnost i napredak ekonomije u svakoj sferi.

„Nemamo deficit vlade, ali imamo deficit opšte države“, rekao je Vučić.

On je u Naučno-tehnoločkom parku Zvezdara rekao da  su MMF i Svetska banka promenili prognozu rasta Srbije na 2,7 odsto, a da će Srbija godinu završiti sa stopom rasta od 2,8 ili 2,9  odsto.

Dodao je da će to biti najveća stopa rasta, uprkos merama fiskalne konsolidacije.

„Brinuli smo o radnicima, zaposlenima, o običnim ljudima, o najsiromašnijima“, rekao je Vučić i dodao da je minimalna cena rada povećana  za 7,44 odsto.

On se zahvalio i NBS i rekao da će inflacija na nivou 2016. godine biti jedan odsto, 1,05 ili 1,1 odsto.

Dodao je da cilj vlade trajno smanjivanje deficita i postizanje dugoročne održivosti javnog duga.

Vučić je rekao da je očekivani deficit upola manji od planiranog.

„Planirani deficit Vlade Srbije je bio 122 milijarde, a u zavisnosti do toga da li će biti plaćeno za Petrohemiju, pitanje da li ćemo  uopšte imati deficit“, rekao je premijer.

On je naveo da je u delu borbe protiv kriminala i korupcije Srbija sigurna zemlja i da je za 100 dana otkriveno 335 krivičnih dela sa elementima korupcije i čestitao ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću i bezbednosnim agencijama.

On je pohvalio akciju „Bebo, dobrodošla na svet“ ili „E-beba“  i podsetio da je uveden elektronski servis za zamenu zdravstvenih kartica.

„Posetili smo mnogo zemalja, zahvalan sam i prvom potpredsedniku Ivici Dačiću i Jadranki Joksimović koji su prešpartali celu zemlju, ostavili kontakte kojima možemo da štitimo svoja prava i interese i možemo da lobiramo na mnogo višem nivou do sada“, rekao je Vučić.

On je rekao da je srpska odbrambena industrija svakog dana sve snažnija, da su orudje i oprema sve bolji i savremeniji, a da Srbija po tom pitanju nikoga ne ugrožava.

Premijer je rekao da se ministarka pravde Nela Kuburović dobro snašla u proteklih sto dana rada Vlade Srbije i da je zadovoljan njenim radom.

„Zadovoljan sam radom Mladena Šarčevića i Vladana Vukosavljevića, težak je posao u našoj prosveti, lako je kritivovati ministre. Mnogo ulažemo u prosvetu, verujem u njihovu energiju“, rekao je Vučić. On je istakao i da će se u narednom periodu raditi na poboljšanju životnog standarda i zahvalio se gradjanima na podršci.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.