U trendu

Vučić: Susrete u Davosu iskorisiti za jačanje pozicije Srbije

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će predstojeće sastanke s evropskim i svetskim zvaničnicima u Davosu iskoristi da ojača poziciju Srbije i pokaže da je Srbija pouzdan partner koji će čuvati mir i stabilnost.

„Mir i stabilnost su reči koje su od ključnog značaja za nas. Ponekad nam je teško da sve to ostvarimo zbog toga što neki drugi čine, ali mi o njima ne smemo i ne možemo da govorimo loše, moramo da pronalazimo izlaz“, rekao je za list Kurir Vučić, koji učestvuje na 47. Ekonomskom forumu koji danas počinje u Davosu.

Premijer Srbije je rekao da će se na forumu čuti dosta o ekonomskim planovima za 2017. i 2018. godinu što je od ključnog značaja za Srbiju i nove strategije rasta.

„Želimo da imamo više od četiri odsto rasta BDP, pa bismo mogli da žemo da smo ostvarili odlične rezultate“, rekao je on.

Vučić će na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu razgovarati s predsednikom Kine Si Djinpingom o uspostavljanju direktne linije izmedju Beograda i Pekinga, kao i o započinjanju rada na pruzi Beograd – Budimpešta.

„Planiram da pokrenem nekoliko važnih pitanja, uz ogromnu zahvalnost za ‘Železaru’ i činjenicu da će sledeće godine izmedju 40 i 70 odsto biti uvećni njeni kapaciteti, a pre svega pitanje uvodjenja direktne linije izmedju Beograda i Pekinga, ili nekog drugog velikog grada, kako bismo iskoristili bezvizni reši“, rekao je Vučić.

On je dodao da će biti reči i o otpočinjaju radova na pruzi Beograd – Budimpešta, kao i da će kineskog predsednika „moliti“ za RTB Bor, a sastaće se i s predstavnicima kineskih kompanija zainteresovanih za namensku industriju.

„Sve ove teme su od izuzetnog značaja i dobra priprema za posetu predsednika Tomislava Nikolića Kini u martu“, rekao je Vučić.

Posle susreta sa kineskim predsednikom, Vučić bi trebalo da se sastane sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom s kojim će razgovarati o problemima sa kojima se Srbija suočava.

„Mislim da će teme biti region, naši odnosi s Prištinom, ali i svi drugi problemi s kojima se Srbija suočava“, rekao je Vučić i dodao da će se sastati i s predstavnicima Blumberga i Rojtersa, kao i s predstavnicima arapskih i azijskih kompanija zainteresovanih za ulazak na tržište poljoprivrednih proizvoda.

Vučić je rekao da bi trebalo da se sastane i sa kraljem i kraljicom i premijerom Belgije, predsednikom Švajcarske, premijerom Gruzije, evropskim zvaničnicima Federikom Mogerini, Johanesom Hanom i Martinom Šulcom, kao i austrijskim šefom diplomatije Sebastijanom Kurcom.

Forum u Davosu će okupiti oko 3.000 političkih i ekonomskih lidera, a traje do 20. januara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar