najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Vučić: Turskoj bolji uslovi za investicije od svih u okruženju

Premijer Aleksandar Vučić pozvao je turske investitore da još više ulažu u Srbiju ponovivši da će od Srbije dobiti makar za jedan dolar bolju ponudu od drugih u regionu.

“Ko god vam u našem okruženju ponudi nešto, ja vam garantujem da ćete od Srbije dobiti makar za jedan dolar ili za jedan procenat bolju ponudu. Dobićete od Srbije više u infrastrukturnim radovima, uvek računajte da ćemo vam mi ponuditi bolje uslove”, rekao je Vučić.

On je rekao da Srbija želi da učestvuje u svakom projektu sa Turskom, u sferi energetike, rudarstva, prehrambene industrije, tekstila, građevinarstva i drugim privrednim granama.

“Želimo da svi dođete u Srbiju, Srbija ima i dovoljno nezaposlenih i dovoljno stručne radne snage i vrednih ljudi, ali Srbija ima i poštovanje prema Turskoj i turskim investitorima, kao i srpska vlada”, naveo je premijer dodajući i da je trgovinska razmena Srbije i Turske u ovoj godini povećana za 22 odsto i da veruje da će u godinama pred nama razmena imati još veći obim.

Premijer je rekao i da je zahvalan Davutogluu zbog toga što će, povećavši minimalnu zaradu u Turskoj, praktično doprineti poboljšanju poslovne klime Srbiji i izrazio uverenje da će turski privrednici koji žele da naprave profit početi proizvodnju u Srbiji.

On je dodao i da će svim turskim investitorima u Srbiji biti poklonjena dužna pažnja, što znaju svi koji već ovde posluju i neće se dozvoliti da imaju bilo kakvih problema.

Vucicć je rekao i da Srbija nikada neće zaboraviti to što je posle poplava turska fabrika tekstila Džinsi došla u krupanj i zaposlila 220 ljudi, čime je spasla ovo mesto.

Govoreći o rezultatima Vučić je naveo da je Srbija pre godinu dana bila u teškoj krizi, gotovo pred bankrotstvom, ali da je uz mere MMF-a uspela da dramatično spusti nivo fiskalnog deficita i posle više godina recesije ušla u dinamičan period rasta, već u 2016. očekuje se da on bude veći od dva posto, u 2017. tri odsto.

“Verujemo da ćemo u narednim godinama uspeti da postignemo i četiri odsto, čime Turska već sada može da se pohvali, ali to možemo da ostvarimo samo uz vašu pomoć i podršku”, istakao je Vučić dodajući i da je Srbija na Doing busineš listi napredovala za 32 mesta i unapredila poslovni ambijent.

Pored toga, premijer je rekao da je za Srbiju najvažnije da sačuva stabilnost i mir.

“Siguran sam da ćemo uspeti da sačuvamo mir i stabilnost i da ćemo našim popuštanjem i razumevanjem izaći u susret mnogima u regionu kako bismo tu vrstu stabilnosti i mira sačuvali”, rekao je Vučić.

“Do skora smo bili šampioni u broju ratova koje smo vodili, vreme je da promenimo disciplinu i da postanemo šampioni u radu i rezultatima rada”, poručio je premijer.

Davutoglu: Saradnja Turske i Srbije je poruka svima

Premijer Turske Ahmet Davutoglu izjavio je da je Srbija glavna zemlja na Balkanu i da je bez pozitivnog doprinosa Srbije teško imati mir u regionu.

“Srbi žive u pet, šest različitih zemalja i to shvatamo jer i mi Turci imamo rođake koji žive u inostranstvu. Zato nam je Srbija jedan od glavnih strateških partnera za regionalni mir i stabilnost”, rekao je Davutoglu u intervjuu za RTS.

On je istakao i da Turska podržava dijalog Beograda i Prištine, i da je taj dijalog jedan od faktora za ublažavanje napetosti u regionu, kao i faktor koji otvara vrata Srbiji na putu ka EU.

Poručio je da je premijeru Aleksandru Vučiću čestitao na otvaranju poglavlja u pregovorima sa EU i na uspešnom predsedavanju OEBS-om.

“Sa takvim učinkom i rezultatima Srbija može da predvodi procese. Saradnja između Srbije i Turska je na simboličan i diplomatski način prava poruka svima na Balkanu da će budućnost Balkana biti mirnija i prosperitetnija”, istakao je turski premijer.

Davutoglu je podsetio da je nedavno došlo i do pozitivnog dijaloga Turske i EU.

“Imali smo zajednički samit u Briselu u novembru i tako je počelo novo doba u odnosima Turske i EU. Po pitanju izbeglica radimo zajedno i imamo akcioni plan. Turska će pomagati Evropu i Evropa će pomagati Tursku. To nije kriza za koju Turska, odnosno Evropa snosi odgovornost ali ćemo zajedno raditi da bismo rešili probleme”, ističe turski premijer.

Kada je reč o obaranju ruskog aviona “su-24”, Davutoglu je rekao da njegova zemlja ne želi da se tenzija poveća i eskalira.

“Spremni smo da pregovaramo, međutim, Rusi nisu prihvatili naše pozive za zajedničku komisiju koja će proučiti taj slučaj. Za sada, ruska strana nije pozitivno odgovorila na naše predloge. Međutim, imamo pravo i odgovornost da zaštitimo svoj vazdušni prostor i zbog toga nećemo ništa tražiti. Rusi imaju svoje pravo i odgovornost za svoj vazdušni prostor”, poručuje Davutoglu i ističe da to nije problem između Turske i Rusije, već problem koji se javio zbog krize u Siriji.

“Naši ruski prijatelji ne treba da zaborave da, kada su sve zemlje uvele sankcije Rusiji, Turska nije. Mi smo rekli, Rusija je naš sused i zbog toga nećemo uvesti sankcije protiv njih. Međutim, danas Rusi, koji su se žalili na sankcije protiv njih, nama uvode sankcije, Turska je velika zemlja i mi se ne bojimo nikakvih sankcija. Međutim, obe zemlje će biti na gubitku ako se sankcije nastave”, kazao je turski premijer.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike