U trendu

Vučić: U Brisel idem sa željom da postignemo dogovor

BEOGRAD, 24. avgusta 2015. (Beta) – Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da na sutrašnje pregovore u Briselu s delegacijom iz Prištinom ide u želji da se postigne dogovor o zajednici srpskih opština, uz zaštitu interesa Srbije.
„Prošli put sam rekao da druga srtana nije došla na pregovore da bi bilo šta potpisala, nadam se da to ovoga puta neće biti slučaj“, kazao je Vučić na konferenciji za novinare.

Zamoljen da prokomentariše izjavu ministra spoljnih poslova Kosova, Hašima Tačija da neće pristati na to da zajednica srpkih opština dobije izvršna ovlašćenja, Vučić je rekao da Tači ne zna šta su to izvršna ovašćenja i da je „to izmislio“.

Komentarišući stav da Kosovo neće pristati na to da se „stvori nova Republika Srpska“, Vučić je istakao da ni Srbija neće pristati na to da Kosovo bude suverena država, kao Bosna i Hercegovina.

Govoreći o sve većem prilivu azlanata, Vučić je rekao da je tokom proteklog vikenda u Srbiju ušlo nešto manje od 10.000 izbeglica i poučio da će Srbija učiniti sve da im pomogne, a ne samo da ih što pre prebaci na neku drugu teritoriju.

„Nema razloga da se vodi kampanja protiv tih ljudi“, kazao je premijer i podsetio da srpski narod zna šta znači izbeglištvo i bežanje od rata.

Premijer je naveo da se za vreme azilantske krize desilo svega nekoliko incidenata i tuča među migrantima, a to je objasnio nervozom i željom da se zaštiti porodica.

S druge strane, Vučić je baveo da u Srbiji dnevno bude prijavljeno i po 340 tuča.

Premijer je poručio da za razliku od nekih zemalja iz regiona, Srbija može biti ponosna kako se ophodi prema migrantima i istakao da Srbija neće podizati zidove na granici.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.