U trendu

Vučić u trodnevnoj poseti Kazahstanu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić predvodi državno-privrednu delegaciju koja će od 14. do 16. novembra u Astani sa zvaničnicima Kazahstana razgovarati o unapredjenju saradnje dve zemlje, posebno na privrednom planu.

Vučić će u Astani prisustvovati i poslovnom forumu koji organizuje Privredna komora Srbije u saradnji s kazahstanskom Nacionalnom agencijom i poslovnom asocijacijom „Kazneks invest“.

Na tom skupu predstaviće se više od 200 kompanija iz Srbije i Kazahstana iz sektora poljoprivrede i prehrambene industrije, gradjevinske operative, mašinogradnje, energetike, hemijske industrije.

Očekuje se da bi tokom posete moglo biti reči i o izvozu „fijata“ na tržište Evroazijske ekonomske unije, što je u avgustu, tokom posete Srbiji, obećao i predsednik Kazahstana.

Evroazijsku ekonomsku uniju čine Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgistan, a Srbija je jedna od zemalja sa kojima EAEU pregovora o uspostavljanju zone slobodne trgovine.

Kazahstanski parlament ratifikovao je u septembru konvenciju dve vlade o izbegavanju dvostrukog operezivanja.

Robna razmena Srbije i Kazahstana u 2015. godini iznosila je 166,6 miliona dolara, uz deficit na srpskoj strani od 117,8 miliona dolara. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.