U trendu

Vučić uputio pismo zvaničnicima EU: Šta to Srbija nije dobro uradila?

Premijer Srbije Aleksandar Vučić uputio je, povodom jednostranog zatvaranja graničnih prelaza od strane Republike Hrvatske, pismo zvaničnicima Evropske unije, saopštila je danas Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić zatražio je danas u pismu evropskim zvaničnicima objašnjenje za „brutalno kršenje“ Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji je nasa zemlja potpisala sa EU, te ponovio da je granica sa Hrvatskom zatvorena već treći, četvrti dan i da Srbija trpi veliku štetu zbog toga.

„U pismu sa istom sadržinom upoznao sam ih sa brutalnim kršenjem S SP koji je Srbija potpisala sa EU, apsolutno jednostranim i rekao bih da svi u svetu vide neobjasnjivo zatvaranje granica pokušajem razaranja i unistenja srpske ekonomije. Pitao sam za obrazloženje, objašnjenje i molio za razumevanje. Tražio sam da EU intervenise, jer mi već treći, četvrti dan ne preduzimamo mere“, rekao je Vučić u Senti odgovarajući na pitanje šta je napisao u pismima koje je uputio evropskim zvaničnicima.

On je rekao i da se Srbija uzda u to da će EU da poštuje ugovore koje je sa nama potpisala, te da veruje u mogućnosti da neko iz EU kaže da je S SP pogažen.

„Verujem da će to neko danas da kaže u Briselu…Nadam se da nikakve mere neće da primenjuju“, kazao je srpski premijer.

Pisma je uputio predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku, predsedniku Evropskog parlamenta Martinu Šulcu, predsedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru, potpredsednici Evropske komisije i visokoj predstavnici EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Federiki Mogerini i evropskom komesaru za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesu Hanu.

Pitao je, kaže, Hana šta to Srbija nije dobro uradila, poručio da neće da sluša o podeli krivice i podsetio da Srbija ništa nije tražila od EU, pa ni novac.

„Čak im ni pare ne tražimo. Jedino im tražimo da radimo u skladu sa ugovorom koji smo potpisali. Rekao sam i da je Srbija spremna da na miroljubiv, dobrosusedski način rešava probleme“, rekao je on i dodao da Srbija ne može da rešava probleme u drugim državama.

Na pitanje kako komentariše izjavu premijera Hrvatske Zorana Milanovića da su srpske kontramere „smešne“, Vučić je odgovorio da njemu nije ništa smešsno i da srpska privreda zbog zatvorenih graničnih prelaza ima ogromne gubitke.

„Ako je Milanoviću smešno, meni ono što su oni nama uradili, a mi njima ništa nismo, nije nimalo smešno. Za mene je to ozbiljno i teško pitanje. Srbija trpi veliku štetu od toga i za nas milioni evra nisu smešni“, podvukao je Vučić.

Veruje da je njegov hrvatski kolega to rekao u afektu, a na Milanovićev komentar da Srbija ne sme da preduzme kontramere, porucuje: „A to da Srbija ne sme da preduzme recipročne mere bi značilo da Srbija nije drzava, da se odriče suvereniteta, drzavnosti, a dok sam predsednik vlade Srbija će biti uvazena drzava i biće drzava i to svi treba da znaju i Milanovih i EU i svuda u svetu“, zaključio je Vučić.

Pismo premijera EU: HR ugrožava nacionalne i ekonomske interese Srbije

Premijer Aleksandar Vučić uputio je pismo evropskim zvaničnima u kojem im je potvrdio spremnost Srbije da održi otvoreni dijalog sa svim regionalnim partnerima o mogućim rešenjima migrantske krize i skrenuo pažnju da je Hrvatska „agresivnim i neprihvatljivim“ merama drastično pogodila nacionalne i vitalne ekonomske interese Srbije, ali i snažno podrila regionalne odnose i stabilnost.

„Upućujem vam pismo kako bih vam ponovo skrenuo pažnju na situaciju na Zapadnom Balkanu, u kojoj je naš sused, Republika Hrvatska, država članica Evropske unije, zatvorila granične prelaze za protok robe iz Republike Srbije, zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji“, naveo je premijer.

Agresivnim i neprihvatljivim merama, ističe se u pismu premijera, Hrvatska je drastično pogodila naše nacionalne i vitalne ekonomske interese, ali i snažno podrila regionalne odnose i stabilnost, imajući u vidu celokupan kontekst procesa regionalnog pomirenja, kao i otvorena i nerešena pitanja, koja još uvek postoje u našim bilateralnim odnosima, naveo je premijer.

„Na osnovu mog nedavnog razgovora sa predsednikom Vlade Republike Hrvatske gospodinom Zoranom Milanovićem, želeo bih da ponovo potvrdim spremnost Republike Srbije da održi otvoren dijalog sa svim regionalnim partnerima o mogućim rešenjima za migrantsku krizu“, navodi se dalje u pismu.

Vučić je ukazao da jednostrana odluka Hrvatske da zabrani prolaz teretnog saobraćaja nikako nema veze sa rešavanjem evropske migrantske krize, već sa kršenjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što direktno nanosi štetu ekonomskoj saradnji Srbije sa Evropskom unijom.

„Dok Vlada Srbije ulaže napore, i ljudske i finansijske, da otvori prihvatne centre, jedna država članica Evropske unije jednostrano nam zatvara granicu za sve ekonomske aktivnosti, uključujući i prevoz robe“, istakao je Vučić.

U situaciji migrantske krize koja se pogoršava svakog dana na zapadnobalkanskoj ruti, u kojoj Srbija reaguje na najozbiljniji, ljudski i odgovoran način zasnovan na evropskim vrednostima, zamolio bih vas da pozovete Republiku Hrvatsku, kao zvaničnu državu članicu Evropske unije, da konačno počne tako i da se ponaša, navodi premijer dalje u pismu.

„Kao što sigurno znate, Srbija nije uvela nikakve slične mere prema bilo kojoj od susednih država, bilo da je zemlja kandidat ili članica obavezna da poštuje Dablinske propise, bilo da je zemlja kandidat koja mora da poštuje obaveze koje proizilaze iz aranžmana vizne liberalizacije. Naprotiv, Srbija je sama snosila sve troškove migrantske krize, bez bilateralne finansijske podrške ili finansijske podrške Evropske unije. Troškovi za registraciju migranata i  nabavku hrane iznosili su 20.000 evra dnevno tokom protekla četiri meseca. Ukupni troškovi su daleko veći, dok su operativni za samo jedan prihvatni centar procenjeni na pola miliona evra mesečno, naveo je Vučić.

Ocenivši da je reč o jednostranoj odluci bez presedana Republike Hrvatske da zatvori granice za teretni saobraćaj, Vučić je istakao da ona predstavlja direktno kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i Republike Srbije.

Jednostrano zatvaranje granice je, kaže, u suprotnosti sa ciljevima Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju definisanim u članu 1. ovog Sporazuma, a posebno u suprotnosti sa ciljem doprinosa političkoj, ekonomskoj i institucionalnoj stabilnosti u Srbiji, kao i stabilizaciji u regionu.

„Otvaranje granica i uspostavljanje ekonomskih odnosa na Zapadnom Balkanu je najopipljiviji oblik saradnje, obično daleko razvijeniji nego politički odnosi na Zapadnom Balkanu. Želeli bismo da istaknemo da je ekonomska saradnja ono što je pokretalo proces pomirenja u Zapadnoj Evropi posle Drugog svetskog rata. Podizanje ograda i zatvaranje granica negira samu nit pomirenja i proces evropskih integracija na kontinentu“, istakao je premijer.

On dalje kaže, da osim kršenja ciljeva Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Republika Hrvatska svojom jednostranom odlukom krši nekoliko drugih važnih članova ovog Sporazuma, kao što je član 36, koji predviđa da nikakve nove naplate, koje imaju ekvivalentan efekat, neće biti uvođene u trgovini između Unije i Srbije.

Zatvaranje granica predstavla krajnju kvantitativnu restrikciju, istakao je premijer Vučić.

„Svesni da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju u članu 45. omogućava  zabranu uvoza, izvoza ili robe u tranzitu, opravdano po osnovi javne bezbednosti, moramo da istaknemo da on, takođe, predviđa da te zabrane ili ograničenja ne predstavljaju sredstva arbitražne diskriminacije ili prikrivene restrikcije po trgovinsku razmenu između ugovornih strana. Smatramo da zatvaranje granica za teretni saobraćaj predstavlja disproporcionalno i diskriminativno ograničenje, koje ne služi kontroli migracije. Ovo Srbiju dodatno stavlja u težak položaj, imajući na umu da dve trećina ukupnog srpskog izvoza ide ovom rutom“, istakao je Vučić.

Potpisnice Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju su, podsetio je, takođe, obavezane članom 129, u kome piše da bi ugovorne strane trebalo da konsultuju jedna drugu pre donošenja odluka poput ove, i da u izboru mera prioritet mora da ima ona koja najmanje ometa funkcionisanje ovog Sporazuma. Zatvaranje granica bez konsultacija sa Srbijom predstavlja veoma zabrinjavajući spoljnopolitički čin.

Osim toga, dodao je, ovaj jednostrani čin negira celokupan Protokol 4 o tranzitu, a naročito njegov član 11, koji ima za cilj da omogući slobodan tranzit između ugovornih strana.

Podsetili bismo vas da je Evropska komisija procenila da Republika Srbija bez ikakvih problema primenjuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i da se uvek konsultovala sa Evropskom komisijom pre donošenja odluka koje se tiču primene Sporazuma, ponašajući se kao iskrena strana Sporazuma i pouzdan partner Evropske unije, naveo je premijer.

Srbija se, istakao je, uvek pridržavala svojih međunarodnih obaveza i potpisanih sporazuma.

„Smatramo da je jedna od osnovnih vrednosti Evropske unije i procesa evropskih

integracija odgovornost i poštovanje preuzetih obaveza. Zbog toga je Srbija konkurisala za članstvo u Evropsku uniju, deleći te vrednosti. Srbija od najviših predstavnika institucija Evropske unije traži da podsete države članice da je praksa jednostranog kršenja Sporazuma neprihvatljiva i predstavlja njegovo flagrantno kršenje“, ukazao je Vučić u pismu evropskim zvaničnicima.

Istakao je i da je Srbija sa ekonomske strane već pretrpela ogromne štete prouzrokovane poplavama, u iznosu do 1.7 milijardi evra u 2014. godini.

„Imajući za cilj fiskalnu konsolidaciju, Vlada Republike Srbije je preduzela veoma ozbiljne socijalne mere, poput smanjenja plata u javnom sektoru i penzija, kao i reforme javnog sektora, sa snažnim akcentom na reorganizaciji i smanjenju radnih mesta u javnom sektoru. Rezultate fiskalne konsolidacije pohvalila je i Evropska komisija, i nedavno misija Međunarodnog monetarnog fonda tokom  svoje uspešne revizije finansijskog aranžmana, koji Srbija ima sa Fondom“, naveo je premijer.

Dalji negativni uticaj, ukazao je, može proisteći iz neekonomskih barijera za ulazak koje Hrvatska podiže. To ne samo da može da poveća ekonomski pritisak na Srbiju, već i da nanese štetu ukupnim naporima usmerenim ka unapređenju regionalne ekonomske slike, upozorio je premijer.

Vučić je istakao i da poslednja najava koja dolazi iz Republike Hrvatske sigurno ne doprinosi predvidljivosti, koja je od suštinskog značaja za razvoj ekonomskih i dobrosusedskih odnosa.

„Od početka pristupnih pregovora Srbija je posvećena unapređenju bilateralnih odnosa sa svim susedima, što nije pozdravljeno od strane svih njenih suseda. Kao iskren partner Evropske unije i kao zemlja kandidat, ne želimo da verujemo da će Evropska unija dozvoliti jednoj od svojih država članica da uključi celu Evropsku uniju u kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, i nanese štetu ekonomskim odnosima između Evropske unije i Srbije“, naveo je Vučić.

Izrazivši nadu da će mere koje su uvedene Srbiji biti ukinute u što kraćem roku, kako bismo izbegli primenu recipročnih mera, premijer je još jednom glasio ličnu spremnost i posvećenost rešavanju svih pitanja sa susedima Srbije putem političkog dijaloga, bez ekonomske štete po bilo koju stranu.

Nada se, kako je rekao, i da je moguće izbeći svaku sličnu meru u budućnosti.

„Istovremeno, kao buduća članica Evropske unije, nadamo se da ćemo učestvovati u sveobuhvatnom evropskom rešenju za migrantsku krizu, koja nas sve pogađa“, navodi se u pismu premijera Vučića.

Srbija do sada nije primenila nijednu meru koju je pripremila u slučaju zatvaranja granica od strane Hrvatske za teretni saobraćaj i neće ih primenjivati do danas u ponoć, izjavio je premijer Aleksandar Vučić i dodao da se nada da neće biti ni potrebe za primenom mera.

On je na konferenciji za novinare juče posle sednice Vlade Srbije i Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti rekao da se nada da će hrvatski i evropski zvaničnici razumeti situaciju, te da do primene tih mera neće doći.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.