U trendu

Vučić zahvalio Devenportu i Skotu na podršci Srbiji

Mandatar za formiranje nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je danas šefu Delegacije Evropske unije u Srbiji Majklu Devenportu i ambasadoru SAD u Beogradu Kajlu Skotu na podršci koju pružaju Srbiji na evropskom putu.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, Devenport i Skot su podvukli svoju „snažnu podršku ekonomskim i političkim reformama Vlade Srbije, kao i premijerovom cilju da pripremi Srbiju za pridruživanje Evropskoj uniji 2020. godine“.

Sastanak je organizovan nekoliko dana pošto je Evropska komisija negirala medijske navode da su Skot i Devenport pokrovitelji zavere protiv Vlade Srbije i da su umešani u pokušaj radikalizacije protesta „Ne da(vi)mo Beograd“ i „Podrži RTV“.

Evropska komisija negirala je krajem prošle nedelje navode nekih medija u Srbiji da su se ambasadori EU i SAD urotili protiv Vučića u nameri da uzdrmaju njegovu vlast. Portparolka EK Maja Kocijančić navela je da su te optužbe potpuno bez osnova i izrazila uverenje da su vlasti u Srbiji svesne toga.

Na današnjem sastanku, Skot i Devenport su najavili i podršku u oblasti reformi javne uprave, pravosudja, obrazovnog sistema, poljoprivrede, saobraćaja, energetike i zaštite životne sredine, kao i direktnu podršku ministarstvima, kakva je nedavna donacija vozila i opreme za ministarstva unutrašnjih poslova i odbrane.

Njih dvojica su ukazali i na značaj napretka u naporima da se podrži i ojača regionalna bezbednost, uključujući i naredne korake u dijalogu s Prištinom i ukazali na važnost koju jačanje pravosudnog sistema i vladavine prava ima u privlačenju novih stranih investicija u Srbiji.

Premijer Vučić je ambasadoru Skotu izrazio saučešće povodom užasnog terorističkog napada u Orlandu i uručio mu pismo saučešća za predsednika SAD Baraka Obamu, dodaje se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.