najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Vučić: Zajedničko rešenje za migrante, Orban: Zid nije protiv Srbije

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će dve zemlje zajedno raditi na rešavanju problema povećanog broja migranata, dok je mađarski premijer Viktor Orban poručio da je zid iznuđeno rešenje, te da nije uperen protiv Srbije.

Vučić je ocenio je da su odnosi Srbije i Mađarske najbolji u novijoj istoriji dve zemlje, poručio da je očuvanje stabilnosti prioritetni interes Srbije, te najavio da će dve zemlje zajedno raditi na rešavanju problema povećanog broja migranata.

Vučić je na konferenciji za novinare sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, a nakon zajedničke sednice vlada, rekao da se Srbija suočava sa velikim problemom zbog povećanog broja migranata i da za našu zemlju nije prijatna najava da će Mađarska da podigne zid na granici.

Dodao je da je s Orbanom otvoreno razgovarao o migrantskoj krizi, te da je jasno da Mađarska ne podiže zid zbog Srbije već da bi zaštitila svoje interese i državnu teritoriju, kao i da dve zemlje imaju prijateljski odnos. “Naći ćemo rešenje u zajedničkoj akciji”, rekao je Vučić, dodajući da će dve zemlje zajednički delovati i na granici prema Makedoniji i da veruje da će uspeti da zaštite osnovne vrednosti.

Vučić je rekao da će Srbija u narednom periodu postupati u skladu sa evropskim zakonodavstvom i nastaviti saradnju sa Mađarskom, Austrijom i Nemačkom i dodao da Srbija i Mađarska ne žele da pokvare dobre odnose i istakao da je u njih mnogo uloženo. “U dobrim vremenima je lako imati dobre odnose, a u teškim vremenima je dobro imati prijatelje u komšiluku”, rekao je Vucić i zahvalio Orbanu na korektnim odnosima.

Orban: Zid iznuđen potez, nije uperen protiv Srbije

Podizanje zida na srpsko-mađarskoj granici nije usmerno protiv Srbije, već kako bi se sprečio ilegalan prelazak granice izjavio je Orban, istakavši da je to samo privremena mera.

Orban je, na konferenciji za medije posle zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske u Budimpešti, rekao da su između Srbije i Mađarske dobri odnosi čije je očuvanje u interesu oba naroda, a podizanje zida okvalifikovao je kao “iznuđeni potez”. “Nije reč o pitanju izbeglica, već o jednom novom procesu pokretanja velikih narodnih masa. Mađarska će nastojati u saradnji sa svojim susedima da preduzme adekvatne mere. Sada smo u situaciji da masa ljudi dolazi, a zemlje u Zapadnoj Evropi žele da ljude koji su dospeli, vrate nama, zbog čega imamo pritisak i sa juga i sa zapada”, rekao je Orban.

Prema njegovim rečima, podizanje zida ne znači zatvaranje granice sa Srbijom, već samo sprečavanje ilegalnih prelazaka. “Taj korak se ne odnosi na Srbiju i nije usmereno ka srpskom narodu, jer ćemo postaviti nove legalne graničke prelaze i proširiti ih. Tražio sam od Vučića da me razume po tom pitanju i poručio mu da ima naše garancije da te mere (podizanje zida) nisu usmerene prema Srbiji, jer je Mađarska zainteresovana za mir”, poručio je Orban.

Na pitanje novinara kada će početi podizanje zida, da li očekuje sankcije iz Brisela i da li njegova izgradnja pokazuje slabost Mađarske da se preventivnim merama reši migrantska kriza, Orban je odgovorio da je to privremena mera i ponovio da je cilj “samo očuvanje granica”. “Ne želimo da zauvek ostane takva situacija i da razdvojimo Srbiju od Mađarske, već da na neki način utvrdimo očuvanje naše granice”, rekao je Orban.

Prema njegovim rečima niko Mađarsku ne može da spreči da stane na put onima koji ilegalno dolaze u tu zemlju. “Rado ćemo prihvatiti svakoga ko želi u Mađarsku da dođe zakonskim putem, ali ako dođete u Mađarsku, morate da poštujete naše zakone”. rekao je Orban.

Konstatujući da u Africi živi oko milijardu stanovnika Orban je ocenio da postoji mogućnost da put Evrope krene oko 100 miliona, zbog čega je iluzija da će, kako je nazvao, seoba naroda prestati kada se situacija u afričkim kriznim zonama pacifikuje.

On je zaključio i da su Srbija i Mađarska svesne da će “barem narednih deset godina” dva naroda, koja su usko povezana, nastaviti da rešavaju zajednička pitanja, poput Evropske unije, izvora energije, odnosa prema Ruskoj Federaciji, migracijama…

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike