U trendu

Vučiću ocena 3,9, Vladi 3,43 po istraživanju Instituta za evropske poslove

Rad predsednika Srbije Aleksandra Vučića gradjani su na skali od jedan do pet ocenili sa 3,90, dok je Vlada Srbije dobila prosečnu ocenu 3,43, pokazuje danas predstavljeno istraživanje Instituta za evropske poslove.

U okviru istraživanja koje je, pored stavova gradjana o radu predsednika i Vlade Srbije, obuhvatilo i rad premijerke Ane Brnabić i šestoro ministara, prosečnu ocenu 3,61 dobio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. 

Slede ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović s prosečnom ocenom 3,52, premijerka Ana Brnabić sa 3,49 i ministarke gradjevinarstva i evropskih integracija, Zorana Mihajlović i Jadranka Joksimović, s ocenom 3,24.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin dobio je ocenu 3,07 dok je ministarka pravde Nela Kuburović ocenjena sa 2,98.

Istraživanje je pokazalo da gradjani stariji od 60 godina u značajnoj meri daju više ocene radu predsednika Srbije, premijerke i ministara, nego mladji gradjani, kao i da gradjani sa osnovnim obrazovanjem političarima daju više ocene nego gradjani s višim i visokim obrazovanjem.  

Političare su najlošije ocenili stanovnici Beograda i gradjani od 18 do 29 godina, dok su najviše ocene dali gradjani istočne i južne Srbije i stariji od 60 godina.

Stariji od 60 godina su Vučiću dali ocenu 4,47 što je najviša ocena u istraživanju, dok su gradjani od 18 do 29 godina predsednika Srbije ocenili sa 3,40.

Više ocene predsedniku Srbije su dale žene (4,07) kao i gradjani sa osnovnom školom (4,25) dok su gradjani s višom školom ili fakultetom Vučiću dali ocenu ispod proseka, 3,22.

Medju gradjanima koji su dali najviše ocene političarima, 48,8 odsto je maksimalnu ocenu pet dalo Vučiću, dok je tu ocenu ministarki pravde dao svaki deseti gradjanin.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je od svakog petog gradjanina dobio ocenu jedan, što je najviši procenat jedinica, dok je najmanje jedinica dobio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić – 8,6 odsto.

Istraživanje je sprovedeno u saradnji sa istraživačkom kućom „Ninamedia“, od 21. do 24. marta na reprezentativnom uzorku od 1.201 ispitanika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar