U trendu

Vučinić ne odustaje od svoje tužbe

Nekadašnji sudija Specijalnog suda Vladimir Vučinić koji je doneo odluku da se vlasniku Delta holdinga Miroslavu Miškoviću privremeno vrati pasoš, izjavio je danas na ročištu u Upravnom sudu da ne odustaje od svoje tužbe i zahteva da mu se poništi disciplinska mera jer želi da očuva dostojanstvo sudijske profesije i pravo na slobodu izražavanja.

VSS je 24. juna 2015. Vučinića oglasio odgovornim za disciplinski prekršaj ­davanje komentara o sudskim odlukama, postupcima ili predmetima, u sredstvima javnog informisanja na način suprotan zakonu i Sudskom poslovniku.

Na današnjem ročištu Vučinić je rekao da je postupio u skladu sa svim procedurama, da nije komentarisao sudsku odluku već pojašnjavao proceduru i da je to učinio u javnom interesu jer je to bila njegova dužnost.

„Nakon 24 godine staža u pravosudju a navršilo bi se i 25, možda nisam zaslužio srebrni sat, ali nisam zaslužio ni javnu opomenu“, kazao je Vučinić i dodao da tužba koju je podneo može da bude značajna kako bi se na pravi način postavilo pitanje kada i kako sudije mogu da komuniciraju sa medijima.

Vuničić je rekao da traži brisanje javne opomene iz njegovog sudijskog lista kako bi se očuvalo dostojanstvo sudijske profesije i da za to nema nikakav lični interes niti to radi jer mu je potrebna reklama.

On je ukazao da ukoliko mu disciplinska mera ostane na snazi to može da obeshrabri ostale sudije.

Punomoćnik disciplinskog sudije koji je izrekao spornu disciplinsku meru Aleksandar Pantić smatra da je Visoki savet pravosudja tu odluku doneo u skladu sa svim procedurama.

Pantić je naveo da je Vučinić samoinicijativno pozvao novinare lista Politika, a da prethodno nije zatražio odobrenje predsednika suda ili bilo kog drugog nadležnog.

Vučinić je zatražio da mu se objasni na osnovu čega je trebalo da traži takvo odobrenje i naveo da nije samoincijativno reagovao već da je izjavom želeo da odgovori na niz grubih neistina koje su izrečene protiv suda i njega kao sudije.

Sud će obavestiti obe strane o odluci, ali nije precizirano kada.

Sudjenju su pristustvovali kao zainteresovane strane predstavnici Društva sudija Srbije i OEBS-a.

Bivši sudija Vučinić koji je sada advokat sam je sebe zastupao.

Ročište po tužbi doskorašnjeg sudije Specijalnog suda Vladimira Vučinića protiv Visokog saveta sudstva (VSS) održano je u Upravnom sudu.

Disciplinska komisija donela je oslobadjajuće prvostepeno rešenje, ali je VSS preinačio tu odluku, pa je Vučinić 24. jula 2015. godine podneo tužbu Upravnom sudu.

Kao disciplinski prekršaj ocenjena je izjava sudije Vučinića koja je objavljena 13. decembra u listu Politika da se „strogo pridržavao zakona i procedure kada je odlučio da Miroslavu Miškoviću, vlasniku Delta holdinga privremeno vrati pasoš radi putovanja u London“.

Vučinić je za Politiku izjavio da „u slučaju Miškovića nije odredjena, produžena ili ukinuta bilo kakva mera, što bi bio razlog da se zatraži mišljenje specijalnog tužioca“, da „mišljenje tužioca nije bilo potrebno u ovakvoj situaciji“, da su „odluka i procedura apsolutno zakonite, a da on svoj posao radi filigranski precizno“, i da mu se na „perfidan način pripisuje nezakonitost u proceduri“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.